Аплаузи и салве смијеха за представу „Свлачење“

Глумице Јелица Сретеновић и Катарина Жутић синоћ су на сцени Градског позоришта Фоча побрале аплаузе публике за извођење комедије „Свлачење“, према тексту и у режији Мирјане Бобић Мојсиловић.
Сатирична комедија о људским наравима, премијерно изведена 2014. године у Академији 28, одмах је постала представа за коју се тражи карта више. Познате глумице публици са успјехом преносе савремене концепте физичког изгледа, атрактивности и „успјеха“ изазивајући салве смијеха.
„Дивна је публика и лијепо смо поздрављени. Прошло је девет година од премијере. Богами смо пропутовале пола света, од Европе, Србије, региона, и ево дошли у Фочу“, изјавила је Јелица Сретеновић, која у представи тумачи лик средовјечне жене, спремне на радикалну промјену физичког изгледа. Њена улога је да се подмлади у модном салону и постане модернија и привлачнија свом супругу.
„Што се модерног света тиче, Каја игра ту улогу. Она има своју модну агенцију, ради мејк-овер, преображавање људи. Двадесет и први је вијек, има људи који не знају да се обуку, па оду да траже стручну помоћ и стилисту“, наводи Сретеновићева.
Додаје да је тешко поредити данашње у односу на вријеме када је снимана серија „Бољи живот“, која јој је донијела популарност кроз лик Ковиљке Коке Станковић.
„Што се тиче времена из ‘Бољег живота’, у односу на данашње, свако време је имало своје законе, своју моду. И тада се лудовало, било је свачега, с тим што није било толико корективних операција. Било је када неко има јако велики нос, жели да га смањи и онда оде на корекцију. То је било ок, али не да из чиста мира ради ове ствари. Мада нисам противник, ако жене могу да се подмладе, што да не. Што дуже да изгледају свеже и лепо, то боље“, каже Сретеновићева.
Глумица Катарина Жутић појашњава да се сам назив представе „Свлачење“ односи на огољавање живота двије жене, стилисткиње и клијенткиње, за које се испоставља да су повезане на несвакидашњи начин и да ништа није онаквим каквим се на почетку представе чини.
„Критику друштва не носи та чињеница да се неко обуче боље или се на неки начин промени, па самим тим постане пријемчивији за остали свет. То није поента. Ако причамо о самом наслову, више је та чињеница да ми не знамо о чему се ради. Неке се ствари открију тим пресвлачењем, огољавањем тог проблема, њихових живота и свега осталог што иде уз то. Поента је, заправо, да се комад зове ‘Свлачење’ јер се свуче истина, дође се до истине, а успут има везе то што је једна од њих стилисткиња и мења гардеробу“, истиче Жутићева.
Додаје да радња представе прати однос жене и љубавнице, упоредо са општом критиком друштва.
„Са друге стране представа има општу критику друштва, у смислу да је једна од те две жене нормална и стабилна Србија, која покушава да преживи и сачува своје достојанство, док је друга она која хрли некуда, да ли у свет или Европу, али никако није задовољна тиме што јесте. Сматра да је Србија безвезе и да она мора да иде даље. Она, у ствари, све презире, не видевши своје мане“, наглашава Жутићева.
Пред фочанском публиком ускоро ће се наћи комад о Николи Тесли, под називом „Тесла – прилагођавање анђела“, у извођењу Момчила Оташевића и Владимира Посавеца-Тушека, који уједно потписује адаптацију и режију.

About the Author: