Велико интересовање за „Фочански А3 формат“

У препуној галерији Музеја Старе Херцеговине, синоћ је отворена изложба „Фочански А3 формат“, на којој се представило 27 аутора из БиХ, Србије и Црне Горе.

Ово је друга изложба А3 формата у Фочи, коју је осмислио академски сликар Данило Ивановић Дачо, а Музеј Старе Херцеговине и академски сликар Владимир Милановић, уз његову помоћ и реализовали.

„Ова изложба Фочу уводи у друштво градова који одржавају традицију излагања малог формата слика. Мноштво манифестација малог формата у другим градовима доказ је да овакве манифестације могу заживјети, а одзив значајних умјетника из БиХ, Србије и Црне Горе то и потврђује“, рекла је на отварању изложбе директорица Музеја Старе Хецеговине, Душанка Станковић.

„Прије умјетности је био мрак, послије умјетности ће бити мрак. Љубав према култури и умјетности ће побједити“, рекао је Данило Ивановић Дачо који се захвалио на изванредном одзиву, коме према његовим ријечима, могу да позавиде и Београд, Загреб, Сарајево, Осло и Штокхолм. Он је изразио наду да ће се овај пројекат наставити и да ће идеја А3 формата, чији је он иницијатор, заживјети у Фочи.

„Фочанско окупљање око малог формата, сања да постане традиционално. Све је ту да се то оствари, љубав покретача према завичају и глад завичаја за радошћу уметничког стварања, тог семена за свако друго стварање. Све је ту, па и мноштво манифестaција малог  формата у другим градовима као доказ  да је ова идеја пустила корен у ликовној традицији. Фоча као заједница која тежи да конституише свој културни идентитет, може одиста да буде поносна“, поручио је са отварања изложбе, Драгорад Драгичевић, ликовни критичар из Сремске Митровице.

Изложбу је отворила замјеница начелника Општине Фоча, Весна Рашевић, истакавши да формат не ограничава умјетност, а умјетност не познаје границе. Она је додала да ова друга изложба фочанске магије малог формата, судећи по броју учесника, прераста у традицију.

Отварање изложбе обогатио је наступ Ирине Сорак, ученице Основне музичке школе у Фочи. Изложба „Фочански А3 формат“ за све заинтересоване посјетиоце отворена је до 8. децембра.

About the Author: