Глумци НП РС гостовали након 13 година

ГЛУМЦИ НП РС ГОСТОВАЛИ НАКОН 13 ГОДИНА

Јаки утисци публике на постратни комад

Тринаесточлани ансамбл Народног позоришта Републике Српске синоћ је на сцени Градског позоришта Фоча одиграо представу „Синови умиру први“, насталу по тексту Мате Матишића и у режији Марка Мисираче.

Бањалучки умјетници су током једноипочасовног извођења оставили јак утисак на публику, а са сцене су испраћени дугим аплаузом.

Публика је пажљиво пратила комад испуњен драматичним сценама породица које очајнички траже своје нестале, вјешто указујући на бројне постратне проблеме породица несталих, ратних ветерана и инвалида, те из сале нико није изашао равнодушан.

Пензионисани глумац НП РС Драгослав Медојевић и даље активно игра у представама националног театра Српске и тумачи једну од главних улога у овом комаду.

„Играм улогу оца чији је син погинуо у протеклом рату и чије посмртне остатке траже он и његова браћа. Дакле, ово је једна представа која није само српска. То је универзална прича Балкана, настала послије ових несретних ратова кад се политика и бизнис под наводницима баве скривањем тих података и откупљивањем, тј. продавањем посмртних остатака јадним родитељима. Тема је тешка, али то је Матишић фино написао, уз доста црног хумора, тако да представа није потпуно црна“, изјавио је Драгојевић.

Представа је настала прије шест година, а извођена је широм РС, Србије и Црне Горе. Гостовала је у Русији, Словенији и Аустрији.

У Градском позоришту Фоча уприличено је 53. извођење, а након гостовања у Зворнику, Братунцу и Фочи, уиграну екипу очекује публика у Гацку, Невесињу и Билећи.

Глумац Ђорђе Марковић испричао је да се наведена гостовања реализују након вишегодишње паузе.

„Вјерујте да сам први пут у Фочи и први утисак је феноменалан. Сва места су лијепа, али Фоча ме је некако посебно додирнула. Послије дуго времена први пут гостујемо овде у источној Републици Српској и у Херцеговини, и жао ми је што тога није било раније. Последњи пут сам играо у Билећи прије 27 година. Надам се да смо сада мало одшкринули врата, јер сам видио по овим гостовањима да је народ жељан позоришних представа и да види умјетнике“, наглашава Ђорђевић.

Његова колегица Наташа Иванчевић наводи да је гостовала је у Фочи прије 13 година, са представом „Народни посланик“.

Додаје да у представи „Синови умиру први“ тумачи улогу мајке која трпи, а ништа се не пита.

„То је жена преко чијих леђа све прелази; то је типична улога мајке на овим просторима. Тема је шкакљива, тиче се протеклог рата. Отприлике, то је трагикомедија и свако може да се пронађе у њој“, казала је Иванчевићева.

Остале глумачке креације показали су: Александар Стојковић, Миљка Брђанин, Бошко Ђурђевић, Горан Јокић, Љубиша Савановић, Златан Видовић, Светлана Поповић, Владимир Ђорђевић, Рок Радиша и Зоран Станишић.

Гостовање НП РС реализовано је у оквиру пројекта „Народно са народом“, под покровитељством Кабинета предсједника РС, а из установе културе од републичког значаја планирају наставак пројекта у сврху децентрализације културе.About the Author: