Глумци Народног позоришта Ужице синоћ су побрали аплаузе и овације за извођење комедије „Д Пиг“

Глумци Народног позоришта Ужице синоћ су побрали аплаузе и овације за извођење комедије „Д Пиг“, рађене по тексту Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Бранка Поповића.

Текст најзначајнијег и најомиљенијег српског комедиографа, сјајна глумачка игра зачињена сексуалним алузијама, замршеним међуљудским односима и бројним комичним сценама, чине ову представу тренутно једном од најигранијих и најпосјећенијих представа Народног позоришта Ужице.

Комад настао адаптацијом једночинки „Свиња“, „Дугме“ и „Кијавица“, прати живот једне београђанске породице након доласка старог познаника из Америке кога тумачи млади глумац Дејан Максимовић.

„У представи у којој су повезане три Нушићеве драме, појављујем се у делу ‘Свиња’ и играм Ђорђа који је дуго био у Америци. Он долази у Београд, стицајем околности смести се у исти стан где живи његов друг, упозна његову жену, она му се доста допадне и ту креће заплет комада“, каже Максимовић.

Иако је текст писан тридесетих година прошлог вијека и данас је актуелан, а публици пружа повод да се запитамо колико поштујемо себе и зашто се дивимо свему што долази из иностранства.

„Ако говорим из моје перспективе и улоге, овај текст је доста стар, играмо у епохи у којој је написан, па смо се питали какве то везе има са тренутком у коме ми данас живимо. Питао сам се зашто га не осавременимо. Заправо, ми на тај начин преиспитујемо вредности које су тада важиле и да ли би лик из Америке коме се свиђа жена најбољег пријатеља данас поступао као што поступа у овом комаду. Дакле, то су читаве муке, избегавања, страх од последица, буквално чупање живе главе из те ситуације“, истиче Максимовић.

Првакиња Народног позоришта Ужице Дивна Марић са младим колегама заиграла је у улози Газдарице.

„Играм газдарицу која издаје станове и времешну жену која се плаши кијавице. Ово је представа која доста привлачи публику из разлога што људи воле комедију, а Нушић је писац за сва времена и увек, што би се рекло, гађа у мету“, наглашава Марићева.

Глумица Вања Ковачевић, која је на недавно одржаном Фестивалу професионаних позоришта Србије у Зајечару освојила глумачку награду, у представи тумачи улогу Нине.

„Ова представа је тренутно најизвођенија и најпосјећенија представа Народног позоришта Ужице. Публика је воли првенствено због Нушића. Први пут гостујем у Фочи, било је забавно тумачити Нину, играм је већ двије године“, каже Ковачевићева.

Остале улоге тумаче Бранислав Љубичић и Јанко Радишић.

Представа „Д Пиг“ премијерно је изведена у мају 2021. године, а Народно позориште Ужице гостовањем у Фочи је затворило сезону.


About the Author: