Изведена „Прича о писцу причи“ за ученике основних школа

Изведена „Прича о писцу причи“ за ученике основних школа

НАСТеатар из Горњег Милановца јуче је за ученике нижих разреда основних школа „Веселин Маслеша“ и „Свети Сава“ извео представу „Прича о писцу причи“, рађену по тексту Момчила Настасијевића, у режији и драматизацији Ивана Перковића.

„Публика је лепо реаговала, као и свуда. Можда су овде биле још јаче реакције јер су деца због ковида и епидемије била ускраћена за гледање дечје представе“, изјавио је Иван Перковић, глумац и оснивач НАСТеатра.

Представа је драматуршки састављена из двије Настасијевићеве приповијетке: „Свилени љубичасти конац“ и „Прича о мишу који је волео свет“, у којима аутор пореди однос писца према свом дјелу са односом родитеља према дјетету.

„У питању су приповетке из ‘Раних прича’ Момчила Настасијевића. Његове ‘Ране приче’ прилично одговарају дечјем узрасту, али нису толико познате као остатак његовог дела“, наглашава Перковић.

Додаје да представа комбинује живу игру глумаца, луткарство и театар сјенки, те да дјеци шаље озбиљне поруке о томе како је мрак опасан, како треба прећи улицу, каквих људи треба да се чувамо и слично.

Представа биљежи тридесетак извођења у Републици Српској, а претходно је гостовала у Бијељини, Брчком, Источном Сарајеву, Девренти, Мркоњић Граду…

За ученике основних школа из Фоче организован је колективни долазак у позориште, након двогодишње паузе узроковане епидемиолошким мјерама.

Наша најмлађа публика је наша будућност и увијек јој се радујемо!


About the Author: