Изведена представа „Тесла – прилагођавање анђела“

Владимир Посавец Тушек и Момчило Оташевић синоћ су на позоришној сцени у Фочи побрали аплаузе за извођење представе „Тесла – прилагођавање анђела“, дочаравши публици промишљања у посљедњим сатима живота Николе Тесле.
Комад рађен по тексту писца и пјесника из Ковиља Стевана Пешића (1939-1994) темељи се на дијалогу између чувеног научника и новинара часописа „Бесмртност“. Глумац Владимир Посавец Тушек, који тумачи улогу Николе Тесле и уједно потписује адаптацију текста и режију, каже да је судећи по досадашњим реакцијама публике успио да представи Теслин лик у правом свјетлу.
„Реакције публике су свугдје исте. Нико не очекује такву представу јер сви гледамо неког човјека са брковима, а добију његову душу и јако се изненаде. Прво, он је био вјечни оптимиста. Негдје смо се страшно држали те његове црте оптимисте“, наглашава Посавец Тушек.
У представи је успоставио спону између часописа „Бесмртност“ и новинара који покушава открити тајну о помицању звјезданих путања у циљу постизања човјекове бесмртности.
„Ми Теслу у представи зовемо Никола, зато што играмо његову душу. Дакле, ово је последњи сат Теслиног живота, односно први сат његове смрти. Када Никола схвати да је умро, тада и публика схвати да он није у свијету живих. Због чега? Требала ми је позиција редитеља да укинем простор и вријеме, како би могли да видимо ко је он стварно био и шта су била његова стремљења. Ја сам супротставио хероја Николу са антихеројем господином Смитом кога сам, уствари, превео у демона који се представља као новинар, а дошао је по тајну бесмртности“, појашњава Посавец Тушек.
Додаје да се испрва питао да ли има право да се бави ликом и дјелом Николе Тесле.
„Пронашао сам у себи разлоге духовне природе, а друга ствар је јер се мој прадјед звао Никола и такође је из Лике; то је иста вода, исти камен, исто небо. Ја имам исто те крви, према томе нашао сам спону“, истиче он.
Његов колега Момчило Оташевић, који у представи тумачи лик новинара Џона Смита, открива да је представа о Тесли настала 2020. године.
„Представа је рађена у доба епидемије корона вируса, тако да је то испрва отежало пут и живот ове представе. Рад на представи памтим као јако лијеп, брз и креативан процес. Ми смо заправо за 20-25 дана направили ову представу, али смо сваки дан радили од пет до осам сати дневно, зависно колико је која проба трајала. Вечерас је отприлике 65. изведба. Мислим да је Фоча 40. град у низу у коме је играмо“, изјавио је Оташевић.
Додаје да први пут игра у Фочи, те да је увијек ужива играјући ову представу.
„Јако волим ову представу. Моја улога демона је таква да се ја заправо кријем и правим да сам новинар и све изгледа тако до половине представе, када мој лик открива своје право лице и каже да је дошао по тајну бесмртности“, каже Оташевић.
Истиче да почетком наредне године слиједи турнеја представе у Црној Гори, те да се комад о Николи Тесли тренутно налази на редовном репертоару у Београду и Загребу.
Прије почетка представе емитован је кратки филм „Никола Тесла – дух, дело, визија“, ауторско дјело Музеја Николе Тесле у Београду, који чува оригиналну заоставштину чувеног научника.

About the Author: