Изложба „Српски војници умрли у Холандији 1917.-1919“

У сриједу, 5. априла у 19 часова, у галерији Музеја Старе Херцеговине биће отворена изложба „Српски војници умрли у Холандији 1917.-1919“.
Аутори изложбе су Ана Јелић кустос историчар умјетности Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца и Ненад Карамијалковић архивиста Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца. Аутори пропратне публикације су: Фабијан Вендриг, Тања Вендриг и Џон Стинен.
Изложба је подсјећање на мало познату чињеницу да је један број српских ратних заробљеника у Првом свjетском рату боравио у неутралној Холандији, као и да је њих стотињак преминуло и покопано на холандском државном тлу. По завршетку рата лука у Ротердаму служила је да се војници ту опораве, потом и врате у отаџбину. Међу ратним заробљеницима било је преко 4.000 Срба. У периоду између 11. јануара и 7. фебруара 1919. године, 91 српски војник умро је на холандском тлу у девет различитих градова Холандије од посљедица епидемије шпанског грипа.
Изложбом су обухваћени правни аспекти и избијање Првог свјетског рата, учешће Србије у Првом свјетском рату, злочини који су вршени над ратним заробљеницима у логорима за ратне заробљенике, рад хуманитарних организација, репатријација преко Холандије, њихова смрт и ексхумација, опис споменика у Гардерену и маузолеј у Јиндриховицама гдје су српски војници нашли своје коначно пребивалиште, као и приче о војницима тј. о породицама и потомцима ових војника.
Заинтересовани посјетиоци изложбу „Српски војници умрли у Холандији 1917.-1919.“ моћи ће погледати у галерији музеја до 28. априла.

About the Author: