Изложба слика „Сликарски уранак са мирисом Ћехотине“

Изложба слика „Сликарски уранак са мирисом Ћехотине“ Удружења умјетника „Сликарски уранак“ из Подгорице отворена је синоћ у Музеју Старе Херцеговине.
Својим дјелима, рађеним различитим сликарским техникама, представило се једанаест аутора: Јасминка Богићевић, Даринка Живковић и Радован Радовић из Подгорице, Перо Никчевић из Париза, Марија Герасимова из Скопља, Аника Брезовец из Љубљане, Весна Убавчић из Бризбејна, Јелена Вушуровић из Цетиња, Никола Ненезић из Никшића, Столе Стојковић из Ниша и Вера Артемјева из Москве. Ријеч је о сликама рађеним у техници уља, акрилика, пастела и комбинованој техници.
„Наш музеј је ову изложбу припремио са удружењем из Подгорице које је формирано 1993. године, а окупља сликаре, пјеснике, писце и научне раднике, не само из Црне Горе, већ из региона и шире. Њихова врата су отворена свим умјетницима који на различите начине сликају ‘теме живота’, било путем боја и платна, књижевношћу, музиком, науком, репортажама и сл. Ријеч је о веома специфичном удружењу чији су чланови велики ентузијасти, долазе из разних мјеста о сопственом трошку и користе своје материјале“, истакла је на отварању изложбе директорица Музеја Душанка Станковић, те додала да ће изложба свим заинтеросованим бити доступна до 8. септембра.
Отварање изложбе својим пјесмама увеличали су чланови „Сликарског уранка“ Лексо Ракочевић, коме је уручен пехар за допринос раду удружења, и Милојка Јовићевић, која је СЦБ „Просвјета“ поклонила своје књиге „“Шапат расуте груде“ и „Варнице“. Своје стихове говорила је и Вера Артемјева, пјесник и новинар, члан Управног одбора Удружења. У знак захвалности за организовање изложбе чланови подгоричког удружења поклонили су директорици музеја сребрну иконицу.
Из Удружења „Сликарси уранак“ истичу да је њихово стваралаштво представљено у двије књиге: „Црна Гора у очима умјетника“ и „Сликарски уранак у благу Црне Горе“. Поручују да умјетност нема граница, да управо она повезује људе, те да је њихово удружење отворено за ствараоце из цијелог свијета који желе да представе Црну Гору на достојанствен начин својим сликама, књигама, репортажама и причама.
Удружење је за 30 година постојања организовало преко 700 изложби и манифестација попут умјетничких колонија, књижевних вечери и изложби широм Црне Горе, уз гостовање чланова из региона и свијета.

About the Author: