Монографија „Реалност фантастичног“ о животу и стваралаштву Данила Ивановића Дача представљена публици у Фочи

Драгорад Драгичевић, ликовни критичар и писац, на инцијативу свог покојног пријатеља, писца Момира Васиљевића, дошао је на идеју да напише књигу о животу и стваралаштву, академског сликара Данила Ивановића Дача, који већ тридесет година живи у Норвешкој.

Монографија је комбинација анализе дјела и животног пута овог сликара.

Његов животни пут од Фоче, угоститељске школе у Сарајеву, преко Академије у Никшићу, низа европских земаља па све до Осла, био је веома садржајан и узбудљив.

„Његова дјела представљају судар наше културе са Норвешком“, каже аутор и истиче да је Дачо увео иконописачку вјештину у ову земљу, што се публици јако допало.  „Дачо је постао једини професор иконописања на Краљевској академији у Ослу“, закључује Драгичевић.

Ивановићеви узори су Микеланђело и Салвадор Дали. Данас поред слика великих формата које најчешће ради и које изазивају велику пажњу у Норвешкој, ради и иконе и понеки мали формат.

„Инспирисан оним што сам донио из Фоче, из своје земље, комбиновао сам са викиншким орнаментима који су, такође врхунски“, каже Ивановић и додаје да је он у Норвешку донио колорит, боју, и да на сликама норвешких аутора углавном провладавају сиви тонови.

„Све почиње са једном идејом, потом иде скицирање, кроз прве колорите развијање те идеје па убацивање нечег новог. Ако је умјетничко дјело производ истине, онда је оно попут икона које не садрже систем контемплације, али као подобан постичу на систем контемплације. Домети и циљеви те контемплације зависе од јачине воље посматрача тих дјела“, истиче Ивановић.

Самостална изложба у Фочи следећи је корак који Фоча дугује аутору, а и он свом родном граду, речено је на промоцији.

За несебичан допринос развоју културе и унапријеђењу рада ЈУ Музеј „Стара Херцеговина“  Душанка Станковић је уручила захвалницу Данилу Дачу Ивановићу. Образложила је то ријечима, да је ово скроман дар за неколико изложби које су организоване и покренуте на његову иницијативу, од којих је било и донаторских, на којима су обезбијеђена средства за унутрашње уређење зграде музеја. „Покретач је идеје А3 формат, а недавно је поклонио портрет др Риста Јеремића музеју, који ће бити дио сталне поставке посвећене нашем првом хирургу“, нагласила је директорица установе.

Ово лијепо и емотивно вече, стиховима и пјесмом уљепшали су Бранка Николић и Никола Радановић.

About the Author: