Обиљежена Међународна недјеља дјетета у Музеју

Поводом Међународне недјеље дјетета данас су Музеј посјетили малишани из старијих група Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“.

У оквиру радионице малишани су израдили заставе на којима су представили своја права. Ово је уједно била прилика да се присјете и својих обавеза.

Након тога  обишли су све сталне поставке Музеја и упознали се са богатом историјом нашег краја. Некима је ово била прва посјета Музеју и нису крили своје одушевљење.

Дјечија недјеља која се ове године обиљежава под мотом  „Подијели радост, знање и љубав” је прилика да се укаже на обавезу поштовања Конвенције УН-а о правима дјетета, која је усвојена на скупштини Уједињених нација 1989. године.

Нека права која су гарантована овом конвенцијом су: право на једнакост сваког дјетета, право на живот, право на образовање, право на здравствену заштиту, право на игру и слободно вријеме…

Дјечија недјеља обиљежава се сваке године у првој седмици октобра, а њен циљ  је  промоција права дјетета, побољшање друштвене бриге за дјецу, јачање одговорности свих субјеката заштите, као и упознавање јавности са потребама дјеце.


About the Author: