Отворена изложба Петра Хрануелија

Отворена изложба Петра Хрануелија

Након галерија и музеја широм свијета рад Петра Хрануелија представљен је и грађанима Фоче. Изложено је девет скулптура и пет цртежа на којима доминирају жене и људске фигуре у дијалогу с традицијом од праисторије преко класичне антике до савременог доба.

-Виталност и бујност исклесана у камену, некад и у другим материјалима, било да се ради о скулптурама мањег формата или јавнога карактера одлике су Хрануелијевог стваралаштва – истакла је директорица Музеја Старе Херцеговине, Душанка Станковић.

-Након представљања наших сталних поставки сликара Атанасија Поповића и Милене Шотре – Гаћиновић одлучили смо да сарадњу проширимо и на представљање савремених умјетника и покажемо да и савремена умјетност има смисла, да није све у апстракцији и непојмљивим изразима, већ да има нешто и у праисторијској умјетности – рекла је на отварању изложбе Ивана Грујић, директорица Музеја Херцеговине у Требињу.

Она је додала да је Петар Хрануели поштујући природни склад камена и његову тешку обраду, уложио велики напор, и из ових комада камена створио скулптуре које желе да изађу из тог простора у којем су, а истовремено поштујући оно најпримитивније, али оно исконско што су имале праисторијске заједнице, што су оставиле кроз многа археолошка налазишта, а то су венере које су биле симболи плодности, али и симболи рађања, живота и симболи опстанка људских заједница од праисторије до данас.

Изложбу је отворила начелница Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, Оливера Елез, која је истакла да је посебно задовољство што је изложба овог регионалног умјетника из Загреба представљена у оквиру манифестације Љето у Фочи.

Изложба се може погледати у галерији Музеја до 12. септембра.


About the Author: