Отворена изложба „Српске светиње, цркве и манастири“

Отворена изложба „Српске светиње, цркве и манастири“
„Изложба је посвећена српским светињама које су стваране у средњем вијеку у вријеме наших славних предака који су нам у аманет оставили неизмјерно благо, духовно и материјално, које је отјелотворено у овим светињама, рекао је представљајући изложбу“, аутор Радмил Ковачевић.
Изложено је двадест слика, углавном рађених техником уље на платну. Међу њима су: Раваница, Манасија, Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Милешева, Рача…
„У њих је уткан божански дух, уткана је љепота вриједности која је непролазна. У Србији у то вријеме постоје двије школе: моравска и ресавска, али утицај Византије је неспоран на европску културу. Посматрајући ове светиње видимо велико богатство, у грађевинском погледу доминирају куполе које симболизују небески свод, розете као цвијетни орнамент украшавају Љубостињу, Лазарицу, Каленић. Оне се истичу геометријском прецизношћу, изведене су и естетски дотјеране до максимума“, истакао је аутор.
„Било би ми драго да ова изложба буде зрнце борбе за наш српски национални идентитет, за нашу традицију и културу. Наш идентитет омеђују ове светиње и оне су дио нас, зато их морамо чувати“, поручио је Ковачевић.
Директорица Душанка Станковић, није крила задовољство што је ова изложба представљена грађанима у оквиру Мајских свечаности у Музеју Старе Херцеговине.
„Радмил Ковачевић је један је од оснивача Удружења ликовних умјетника „Тон“ у Фочи. Излагао је више пута колективно и самостално. Учесник је бројних ликовних колонија. Као наставник ликовне културе оставио је неизбрисив траг код многих генерација“.
Изложбу је отворио начелник општине Фоча, Милан Вукадиновић.
„ Ово што вечерас видим одушевљава ме и као човјека и као начелника. Даје ми нову снагу и енергију да вјерујем да постоје људи који ће нашим будућим покољењима преносити оно што сви треба да им преносимо као родитељи, као наставници и професори. Једноставно да их учимо правим вриједностима, да не заборавимо ко смо и шта смо, не вријеђајући друге“, закључио је Вукадиновић.
Изложбу сви заинтересовани посјетиоци могу погледати у нашој галерији до 5. јуна.

About the Author: