Први самосталан наступ познатог музичара у родном граду његове мајке

Први самосталан наступ познатог музичара у родном граду његове мајке

Дејан Цукић приредио вече за памћење

Познати музичар Дејан Цукић синоћ је публици Градског позоришта Фоча приредио вече за памћење, а његов наступ у Фочи био је испуњен посебним емоцијама јер је први пут самостално наступао у родном граду његове мајке.

Програм под називом „Вече са Дејаном Цукићем“ био је у знаку књига које је написао и превео, занимљивих анегдота из његовог приватног и пословног живота и музичког наступа праћеног срдачним аплаузима.

„Морам признати да сам имао врло јединствен програм, посебан за Фочу, јер моје књижевно-музичке вечери су другачије. Оне подразумевају у највећој мери причу о књигама које сам преводио. Значи, посвећене су биографијама великих рок звезда и причи о тим људима, уз понеку песму из њиховог репертоара и тек онда, на крају, неколико мојих хитова. У Фочи је било мало више приче о мени и мом животу“, изјавио је Дејан Цукић.

Публика је имала прилику да сазна детаље о његовим подрињско-херцеговачким коријенима. Његова мајка Љиљана Стајчић рођена је у Фочи и ту је живјела до почетка Другог свјетског рата , док њен отац Ристо потиче из Љубиња.

„За овај град ме везује много тога, а то је родно место моје мајке. Она је рођена у Фочи давне 1928. године, и ту је живела до 1942/43. године. Она је избеглица из претходног рата. Умрла је прошле године, са скоро 93 године живота. Са причама о Фочи сам одрастао, а како се стари људи враћају у дјетињство, последњих мјесеци мајчиног живота као да сам био у Фочи. Она је тада у својој глави више била девојчица него старица“, истиче Цукић.

Додаје да је позив за гостовање у Фочи услиједио два дана након њеног једногодишњег помена.

„Иако ми је било напорно да спакујем долазак у том тренутку, просто нисам могао да одбијем. Стицајем чудних околности нисам долазио раније. Пролазио сам кроз Фочу; био сам једном на екскурзији на Тјентишту кад сам био клинац. Као музичар био сам само једном као члан Бајаге и инструктора на неком фестивалу на самом почетку Бајагине каријере, и то није баш добро прошло. Био је то панкерски фестивал, а Бајага није био у баш добром контексту тада. Ово ми је, заиста, прва прилика за самосталалан наступ и да се сусретнем са људима у овом граду који је толико значајан за мој живот“, навео је Цукић.

Прослављени музичар публику је почастио хитовима: „Ја бих да певам“, „Мокре улице“, „Као летње кише“, „Јулија“.., али и незаборавним пјесмама Битлса, Елтона Џона и Елвиса Прислија.

Публика је неуморним аплаузима вратила умјетника на бис и призвала наставак концерта. Присутни су уживали у двочасовном наступу у организацији Музеја Старе Херцеговине и бањалучке Агенције „Вентуро“.


About the Author: