Представа „Ноћ у кући господина Колака“

Представа „Ноћ у кући господина Колака“, која је окупила сјајни глумачки трио: Ирфана Менсура, Слободана Боду Нинковића и Владимира Керкеза, синоћ је на одушевљење бројне публике изведена на сцени Градског позоришта Фоча.

Позната глумачка екипа побрала је аплаузе за извођење текста Владимира Ђурђевића посвећеног једној жени – поп звијезди Анђели Колак, која се појављује само у причи њеног оца Живојина, бившег мужа Тихомира који је 30 година старији од ње и новог партнера Лазара, кога је такође напустила.

Ирфан Менсур, који тумачи главну улогу и уједно потписује режију, испричао је да је представа настала након гашења представе „Хор бечких дечака“, у којој је, поред њега и Боде, играо и Предраг Ејдус.

„Предраг, који је био диван глумац и диван човек, нажалост је преминуо и онда смо угасили ту представу. Сетили смо се Владе Ђурђевића који је писао неколико јако добрих текстова за позориште, телевизију, серије, професоре на академији итд. Понудили смо му, заједно са продуцентом, да напише нови текст и ви сте, на неки начин, гледали праизведбу тог текста јер једино ми још играмо тај текст. Ђурђевић је око седам-осам мјесеци писао текст, понудио нам га; ми смо имали мале примедбе што је он прихватио и тако смо почели да радимо на представи ‘Ноћ у кући господина Колака'“, испричао је Ирфан Менсур.

Наглашава да глумачка екипа не може радити текстове са којима хоће да се друже, како међусобно тако и са публиком, ако сви не уживају.

“ Ми смо, просто, радили ову представу да би нама било добро и да би се публика забавила. Надам се само да нам текстописац није отишао у естрадни текст. Он је просто направио неки нови жанр – трилер који је комичан. Ми можемо ово одиграти и јако озбиљно, јер је ово драмски текст, али ми смо се определили да радимо једну представу за уживање, и нас, и публике“, наглашава Менсур.

Додаје да је у појединим тренуцима током извођења представе у Фочи осјетио да га људи воле.

„Кад смо на сцени и када радимо представу која је наменска, желимо да публика пожели да гледа ову представу и да изађе са осмехом, и да нас мало воли. Ја волим кад ме људи воле. То је лепо осећање“, истиче Менсур.

Његов колега Бода Нинковић такође је изразио задовољство због реакција фочанске публике.

„Може да се види по реакцијама публике колико је публика на одређен начин, како ми то знамо да кажемо, спремна и школована. Реакције публике показују да она врло добро разуме шта је позориште. Овде су реакције публике биле баш онакве какве и ми очекујемо на одређеним местима, тако да су очигледно људи задовољни, што и јесте најважније. Нама је битно да знамо да смо, вероватно, својом игром допринели да публика правилно разуме и схвати“, изјавио је Бода Нинковић.

Говорећи о самој представи, која постепено разобличава тројицу мушкараца, откривајући њихове мане и скривене намјере, Нинковић каже да је мотив увијек исти, а то је жена.

“ Покушавамо да већи дио живота створимо слику о себи која у принципу није реална. Трудимо се, али истина тешко може да се сакрије. На крају се све прочита, буде онако како јесте. То је живот, то је људски карактер. Ми покушавамо стално да створимо неку идеалну слику, а то није добро“, наглашава Нинковић.

Представа је настала у копродукцији Културног центра Инђија, Центра за културу Стара Пазова и продукцијске куће Југоарт из Београда. Премијерно је изведена почетком априла ове године у београдској Академији 28, откада биљежи бројна гостовања широм регије. Након Ивањице и Фоче, током октобра мјесеца уиграну екипу очекују гостовања у Чачку, Пироту, Ваљеву и Алексинцу на ПИП фестивалу.


About the Author: