РЕНОМИРАНИ ПИЈАНИСТА АНДРЕА КАНТУ ИЗ ИТАЛИЈЕ ОДРЖАО СОЛИСТИЧКИ КОНЦЕРТ

РЕНОМИРАНИ ПИЈАНИСТА АНДРЕА КАНТУ ИЗ ИТАЛИЈЕ ОДРЖАО СОЛИСТИЧКИ КОНЦЕРТ

Анреа Канту, млада пијанистичка звијезда из Италије, одржао је 4. јуна концерт у Градском позоришту Фоча и побрао аплаузе бројне публике.

Тридесетогодишњи умјетник показао је врхунску прецизност при извођењу композиција Фредерика Шопена које, иначе, чине један од најзахтјевнијих пијанистичких репертоара, те савладавши све препреке своје професије, успио је изазвати ерупцију емоција код публике.

Канту је дипломирао на Конзерваторијуму „Ђузепе Верди“ у родном Кому, након чега је музичко усавршавање наставио у Паризу и Лондону, гдје је стекао мастер диплому.

Завршио је и правни факултет на Универзитету Павија, а тренутно студира медицину на енглеском језику у Фочи.

Иза себе има наступе у бројним познатим дворанама, између осталих, у Милану, Пјаћенци, Паризу, Лондону, Салцбургу, Бриселу…

Граду у коме борави реномирани умјетник поклонио је један посебан културни догађај и концерт за памћење.

Публика је имала несвакидашњу прилику да уживо слуша грандиозна дјела класичне музике, што је привилегија већином резервисана за удаљене концертне дворане.

Након наступа Канту је изјавио да је имао више опција у којим земљама да започне студије медицине, али да се из неколико разлога одлучио за студије у Фочи.

„Овде сам нашао оно што сам тражио, и много више. Наишао сам на људскост, добродошлицу, топлину људи“, каже Канту.

Упоређујући концерт у Фочи са наступима у европским центрима, Канту признаје да му је много теже свирати пред познатим људима јер осјећа обавезу да испуни њихова очекивања.

„То је, заиста, посебно осјећање за разлику од онога кад се свира у великим дворанама. Ту су, углавном, непознати људи и тада сам сконцентрисан на само дјело, а то је потпуно другачија концепција“, истиче Канту.

Додаје да је свако његово извођење исцрпљујуће у том смислу што даје себе у свакој интерпретацији, те да је то његов начин свирања.

„Данашњи умјетници често свирају као да раде неки посао. Међутим, ја и дан-данас свирам тако што се потпуно унесем у свако своје извођење“, наглашава он.

Умјетник са бројним освојеним наградама на пијанистичким такмичењима, учешћем на фестивалима и у мајсторским радионицама код угледних међународних пијаниста, казао је да су за наступе потребнији квалитетнији музички инструменти, те да ће радо поново наступати када се набаве исти.

За организацију догађаја побринули су се Медицински факултет у Фочи и Музеј Старе Херцеговине, при коме дјелује Градско позориште Фоча.


About the Author: