Турнеја представе Бањалучког студентског позоришта у југоисточном дијелу Републике Српске

„Милка и Неђо“ насмијали фочанску публику

Глумци Раденка Шева и Жељко Касап синоћ су на сцени Градског позоришта Фоча одиграли ауторску представу „Милка и Неђо“, рађену у продукцији Бањалучког студентског позоришта.
Представа је премијерно изведена у јуну 2022. године, а гостовање у Фочи уприличено је у оквиру мини турнеје у југоисточном дијелу Републике Српске.
Глумица Народног позоришта Републике Српске Раденка Шева, која тумачи улогу Милке, каже да је представа настала на захтјев публике серијала „Добро јутро, комшија“, који се успјешно емитује 10 година.
„Многи људи су тражили да се направи позоришни пројекат који се ослања на ликове и сличну радњу као у филмовима и серији ‘Добро јутро, комшија’. Међутим, пола ансамбла ради у Приједору, а пола у Бањалуци, тако да је тешко било саставити већу глумачку екипу за такав ад хок пројекат. Онда је књига спала на два слова, па смо се Касап и ја договорили и крајем 2019. године почели да радимо да тексту. Са радом смо наставили у јануару 2020, а онда је због добро знаних догађања и ковид ситуације пројекат заустављен сљедеће двије године. Прошле године наш друг из Бањалучког студентског позоришта Александар Пејаковић нам је дао ултиматум и рекао да заказује премијеру, тако да нас је прилично притиснуо да завршимо пројекат“, изјавила је Раденка Шева.
Наводи да серија биљежи знатну гледаност у БиХ и региону, те да неки дијелови имају и милионске прегледе на Јутјубу.
„Очито је да смо гледани у свим крајевима. Мислим да је то због тога што смо аутентични, што преписујемо од живота. Воле нас од седам до 77 година. То је једна од ријетких серија коју људи могу породично да гледају“, истиче она.
Аутори представе су осмислили несвакидашњу основну ситуацију за ликове Милке и Неђа. У периоду када остају без струје због неплаћених рачуна, планирају како да потроше новац од добитног лото листића.
„Мила и Неђо су на селу, све је исто као и у серији, само што једно вече Неђо долази кући са комадом папира који ће им окренути живот наопачке. Прво набоље, а онда нагоре. Ово је комедија ситуације, комедија нарави и карактера, али и комедија забуне“, казао је Жељко Касап, глумац и редитељ Позоришта Приједор, који тумачи улогу Неђа.
Након што су серијал са филмског платна и телевизијског екрана пребацили у позориште на жив контакт са публиком, највећа награда им је, истиче, аплауз на крају представе.
„Драго нам је кад видимо срећну и задовољну публику. Увијек кажем да статистика показује да је пет минута смијања као 45 минута гимнастике. Значи, што да идете у теретану, дођите код нас да се исмијете сат и 20 минута. Надам се да ће представа дуго живјети на позоришним даскама и да ћемо обићи и средине које су, нажалост, запостављене јер је код нас култура, изгледа, централизована. Све што се дешава, дешава се само у већим центрима“, сматра Касап.
Екипу представе „Милка и Неђо“, након гостовања у Фочи, очекују извођења у Гацку и Невесињу.


About the Author: