Хит комедија „Светозар Т’рећи“ НАСТеатра из Горњег Милановца гостује 17. новембра

Урнебесна комедија „Светозар Т’рећи“ НАСТеатра из Горњег Милановца, која је проглашена најбољом монодрамом на 44. фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну и 24. фестивалу МЕФЕММ у Источном Сарајеву, биће изведена на сцени Градског позоришта Фоча 17. новембра у 19.00 часова.

Улогу српског сељака Светозара тумачи Иван Перковић, глумац и оснивач НАСТеатра, добитник почасне награде „Глумац Европе“ на 15. Међународном фестивалу „Actor Of Europe 2017“.

Представа је настала по тексту „Кад умрех ономад“ Љиљане Браловић, у режији Михаила Костадинова.

Идеју за овај текст ауторка је објаснила ријечима: „Када људи озбиљне животне ситуације претворе у циркус, у мени се створи неутољива жеља да их осудим и исмејем. Други мотив је да свом јунаку испуним жељу која је подсвесна жеља сваког човека – да види колико ће коме недостајати када га не буде било.“

Кроз обиље црног хумора, Светозар износи осуду лицемјерству, претварању и некој врсти изопачености. Након што је доживио клиничку смрт, овај старац је био у прилици да све чује и види, чак и оно што не би требало. Из тог разлога се одлучио да сам направи свој сандук јер је раније чуо да ће га сахранити голог што он, наравно, не жели.

Уједно, мисија ове представе је очување српског језика јер јунак представе, старац од 80 година поријеклом из Шумадије, говори ијекавицу специфичном мелодијом која данас изумире.

Карте по цијени 3 КМ могу се од 4. новембра купити у Инфо центру Туристичке организације радним данима 8.00-16.00 ч.


About the Author: