Гостујућа изложба „Ђенерал Божидар Терзић ( 1867-1939.)“

Гостујућа изложба „Ђенерал Божидар Терзић“ Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца биће отворена у галерији Музеја Старе Херцеговине, у сриједу, 30. маја у 19 часова.
Божидар Терзић рођен је 7. септембра 1867. године у Горњем Милановцу. Војну академију у Нишу завршио је 1894. године. Стручно усавршавање наставио је у Њемачкој, као државни питомац. Најзначајнији период у војничкој каријери Божидара Терзића било је његово учешће у ослободилачким ратовима 1912-1918. године. У влади Николе Пашића 1915. године постављен је за министра војног. Његово министровање обиљежио је познати „Солунски процес“, који је имао неповољан одјек у официрским редовима. У држави Краљевини СХС, Терзић је обављао низ одговорних дужности. Учествовао је у припремању Инвалидског закона. Бавио се и списатељством. Живио је скромно, искључиво од плате, а у свакој прилици је истицао своје поријекло.
Горњомилановачка општина се захвалила свом генералу и за његова живота прогласила га почасним грађанином, а у једној од главних улица додјелила је његово име. Преминуо је 29. септембра 1939. године у Београду.
Изложба у галерији Музеја Старе Херцеговине организује се у оквиру Мајских дана културе општине Фоча и биће отворена до 30. јуна.


 

About the Author: