Делегација Општине Фоча у посјети Крушевцу

Делегација Општине Фоча у посјети Крушевцу

Делегација Општине Фоча, коју су чинили начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Ћурчић, директор Музеја Старе Херцеговине Бранка Драгичевић и директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић, присуствовала је 19. новембра отварању изложбе под називом „Етнографско наслеђе Косова и Метохије“ у Народном музеју Крушевац.

Otvaranje izlozbe Etnografsko nasleđe iz fundusa Muzeja u Prištini

На изложби је приказана богата етнографска грађа из фундуса музеја у Приштини који спада у установе културе од националног значаја. О раду Музеја у Приштини са акцентом на издавачку дјелатност ове установе говорио је директор Бранко Јокић. На отварању изложбе било је ријечи и о књизи „Грађанска ношња Срба у Призрену у 19. веку“ о којој је говорила аутор др Мирјана Менковић. Поред ове, дискутовало се и о књигама „Етнографско наслеђе Косова и Метохије“ и „Мартовски погром 2004. – 2014.“ о којима су говорили етнолог Мина Дармановић и директор Народног музеја Крушевац Горан Васић.
Изложба је настала сарадњом Етнографског музеја у Београду, Музеја у Приштини и Народног музеја Крушевац.sa prijateljima iz Muzeja Pristine
Поводом посјете Крушевцу, за делегацију Општине Фоча уприличен је састанак у Градској управи са Јасмином Палуровић, замјеником градоначелника, Гораном Васићем, директором Народног музеја Крушевац и Јеленом Вељковић, замјеником директора Културног центра Крушевац, гдје је било ријечи о наставку сарадње. Такође, наша делегација је посјетила бројне знаменитости града Крушевца, између осталог цкрву Лазарицу, манастир Покрова Пресвете Богородице, манастир Свети Роман и Рибарску бању.
Сарадња са Народним музејом из Крушевца успостављена је у мају мјесецу ове године када је у галерији Музеја Старе Херцеговине отворена изложба “Легат Стевана и Станислава Биничког”. Предсједник Удружења Срба из БиХ у Србији Миша Јанић заслужан је за долазак поставке породице Бинички у Фочу, а повод за отварање изложбе било је 100 година од компоновања чувене композције “Марш на Дрину” аутора Станислава Биничког. 

Šerujte nasShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

About the Author: