Изложба фотографија „Религија и мир“

Изложба фотографија „Религија и мир“

Изложба фотографија „Религија и мир“, у организацији Одбора за међурелигијску сарадњу Фоча, отворена је јуче у галерији Музеја Старе Херцеговине.
Изложбу чини 30 фотографија, које позивају на мир, међурелигијску сарадњу и разумијевање, насталих из објектива осам младих аутора из Горажда и Новог Горажда. Приказани су мотиви вјерских објеката, бројаница и светих књига муслимана, православаца и римокатолика.
„Ове дивне фотографије свједоче о нашој реалности, која треба таква да буде и у будућности“, казао је отварајући ову изложбу представник ОМС Фоча, протојереј-ставрофор Ненад Тупеша.
Имам Џенан Имамовић, члан ОМС Горажде, нагласио је да представници Исламске заједнице, Српске православне цркве, Католичке цркве и Јеврејске заједнице заједнички раде на вриједности дијалога и суживота, те да су бројни примјери ове сарадње.
Члан Јеврејске заједнице БиХ Игор Кожемјакин навео да Међурелигијско вијеће у БиХ настоји да путем одбора, којих има 15, врати повјерење међу грађанима и да свој допринос у процесу помирења.
Отварању изложбе присуствовао је и шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Брус Бертон који је указао на значај међурелигијског дијалога и толеранције.
„Ово је још један доказ да припадници различитих вјерских заједница могу радити заједно за добро свих“, истакао је Бертон.
Начелник општине Фоча Радисав Машић изразио је задовољство због отварања изложбе и њеног значаја.
„Изложба на најбољи начин симболизује оно што јесте суштина људског живота, а то је да људи живе заједно у миру и слози“, нагласио је Машић.
На изложби су представљене фотографије пристигле у склопу јавног конкурса за избор најбоље фотографије на тему религије и мира, који је протекле године организовао ОМС Горажде, а посјетиоци Музеја могу их погледати до 3. новембра.


About the Author: