Изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“

Изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“

Изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“ биће отворене у понедељак, 5. фебруара у галерији Музеја Старе Херцеговине. Ријеч је о двјема изложбама које путем 75 паноа говоре о дрвеној палати цара Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов (1645-1676), и иконама које се посебно поштују у Русији.
Палата о којој говори изложба „Руско чудо“, представља ремек-дјело руске архитектуре и творевину талентованих мајстора: резбара, тесара, ковача и сликара. Изграђена је 1667. године на имању Коломенско, недалеко од Москве. Током времена почела је да се урушава, па је у 18. вијеку демонтирана. На основу сачуваних планова и цртежа, поново је изграђена на територији Московског државног музејског комплекса и једна је од најпосјећенијих туристичких објеката, чиме јој је дат нови живот. 
Изложба „Свети заштитници земље руске“ представља фото-репродукције 30 икона из збирке Московског државног обједињеног музеја-Националног парка „Коломенско-Измајлово-Љефортово-Љублино“. Један од одјељака изложбе посвећен је лику Пресвете Богородице јер се вјера у заштитништво Богородице за цијелу руску земљу дубоко учврстила у народној православној свијести. 
Изложбе ће бити отворене у 19 часова, а улаз је слободан. Добродошли!


 

About the Author: