НОЋ МУЗЕЈА 2019.

НОЋ МУЗЕЈА 2019.

Отварањем изложбе фотографија „Трагом душе“ Викимедијине заједнице Републике Српске у суботу вече у Музеју Старе Херцеговине започело је обиљежавање Европске ноћи музеја, значајне културне манифестације која се истовремено одржава у 40 земаља, у више од 2.000 музеја у Европи.
Бојана Подгорица, координатор за пројекте Викимедијине заједнице РС казала је да је изложбом „Трагом душе“ обухваћено 40 најљепших фотографија заштићених природних и непокретних културно-историјских добара РС, насталих током истоименог фото-конкурса 2017. и 2018. године.
Она је нагласила да су током четири протекле године, у оквиру релизације пројекта „Трагом душе“, организоване радионице и фото-туре широм РС у оквиру којих су прикупљене изложене фотографије. Уз подршку Викимедијине заједнице РС, додаје, прикупљено је преко 8.000 фотографија заштићених споменика РС и написано преко 400 чланака који су на српском језику постављени на Википедију, а потом кроз сарадњу са Викимедијиним огранцима широм свијета преведени на више језика: енглески, шпански, украјински, македонски, руски, грчки и арапски.
Отварајући ову изложбу начелник општине Фоча Радисав Машић указао је на значај и посебност изложене поставке јер спаја умјетност и науку.
„Кад кажете музеј и интернет, звучи неспојиво јер се музеји баве старином, а интернет оним што је савремено. Међутим, овде је та спона урађена тако да музејска публика путем скенирања QR кода може наћи све податке о споменицима који се налазе на овим фотографијама, и тиме проширити знање и доживљај онога што се са ових простора нашло на Википедији, а доступно је цијелом свијету. То је једна врста импрегнације и напретка у умјетности и савременој информатици“, нагласио је Машић.
У Ноћи музеја врата сталних музејских поставки била су отворена бројној публици до 23 часа, а изложба „Трагом душе“ биће доступна посјетиоцима до 28. маја.

 

Изложба фотографија „Трагом душе“ (природна добра и културно наслеђе)


 

About the Author: