Обиљежен Међународни дан Музеја

DSC00956

Обиљежен Међународни дан Музеја

Поводом Међународног дана Музеја синоћ је у галерији Музеја Старе Херцеговине одржано предавање на тему Херцеговина у доба Косача, чији су предавачи били професори на Катедрама за историју Филозофског факултета у Косовској Митровици и Источном Сарајеву, Радмило Пекић и Глигор Самарџић. Галерија је била испуњена до последњег мјеста, а наши суграђани активно су се укључили у дискусију.
Доцент др Глигор Самарџић овом приликом уједно је представио своју докторску дисертацију и нову књигу „Источна Херцеговина у римско доба“, те заједно са колегом и другом из студентских дана доцентом др Радмилом Пекићем одржао предавање на тему коју је одредила управа Музеја.
„Задовољни смо утисцима, јер смо по расправи и дискусији, и постављеним питањима, видјели да грађане Фоче интересује и античка и национална историја. Када је у питању античка историја, погово их интересује подручје Илира, долазак Римљана и долазак Срба. Када је у питању национална историја, поготово их интересује питање Косача“, изјавио је Глигор Самарџић.
Замјеник начелника Општине Фоча Раденка Срндовић казала је да посебно мјесто у Мајским данима културе имају садржаји којима се обиљежава 60 година Музеја у Фочи.
„Музеј је приредио велики број догађаја, а овај пут смо имали прилику да присуствујемо излагању два еминентна професора. Наша јавност је показала велико интересовање што нам даје сигнал да наши суграђани желе да спознају своју историју и да изнова уче и чују неке чињенице које су врло важне, поготово када је у питању простор Херцеговине и старе Херцеговине којој припада и Фоча“, појаснила је Срндовићева.
Грађани су овом приликом могли да виде и мању поставку посвећену нашем угледном суграђанину др Ристу Јеремићу, првом хирургу у БиХ.
„Ово је само почетак, ми се надамо да ћемо у следећој години урадити једну праву велику поставку какву он заслужује“, нагласила је Бранка Драгичевић, директор Музеја Старе Херцеговине. Она је најавила да ће за Ноћ Музеја, у суботу, 21. маја, бити отворена изложба о добојском логору 1915-2015, у коме је страдало доста грађана Фоче, мјештана Челебића и околине.


About the Author: