Отварање изложбе слика ликовне секције „Art in medias res“

 

   У галерији Музеја Старе Херцеговине синоћ је отворена изложба слика ликовне секције „Art in medias res“ Средњошколског центра из Фоче, која је привукла велику пажњу грађана. Млади сликари који усавршавају свој умјетнички таленат у средњошколској секцији представили су се посјетиоцима са 24 слике рађене у техници уље на платну.1Директорица Музеја Старе Херцеговине Бранка Драгичевић казала је да је изложба уприличена поводом Мајских дана културе, те да је постала традиција да сваке године крајем маја мјесеца млади таленти из Фоче организују изложбу слика у галерији Музеја.
“Наши средњошколци нас сваке године обрадују са новим радовима. По изложеним сликама можете видјети колико су они уствари талентовани, с обзиром да је ово до сада најмлађа постава ове секције”, нагласила је Драгичевићева.3Координатор за рад са Савјетом ученика Средњошколског центра Невена Бојат истакла је да ликовна секција окупља двадесетак чланова, већином ученика првих и других разреда средње школе, као и два ученика деветог разреда основне школе.
“Ова секција је ове године најмлађа. Старије генерације одлазе на факултет, тако да смо ове године имали баш велику смјену генерација и ово су већини чланова прве изложбе слика”, казала је Бојатова. Она је истакла да се секција може похвалити велики бројем колективних изложби у РС и Србији, те да су СШЦ и Савјет ученика дали велики допринос њиховом раду.
“Савјет ученика је својим пројектима које је аплицирао код разних невладиних организација успио да обезбиједи 15 штафелаја, сликарска платна, уљане боје, кистове и остало. Било би добро кад би још нашли таквих подршки у виду материјала и опреме која би им омогућила што бољи рад”, поручила је Бојатова.
Чланови ликовне групе највише за свој успјех дугују професору ликовног васпитања Ранку Ковачу који им помаже у њиховом усавршавању. Боса Дракул, ученица другог разреда општег смјера Гимназије, изразила је захвалност ментору код кога од 2013. године похађа основе сликања.
“Углавном радимо слике уљаним бојама и од акрила, а овде смо изложили разне композиције, од импресионизма, реализма, апстракције и фантазије до композиција мртве природе и пејзажа”, наводи Дракулова.
Матурант Милан Кујунџић одлучио је да након завршене средње школе крене стопама чланова ове ликовне секције који су сада академски сликари и професори ликовне умјетности.
“Идем у секцију три године, а сада планирам да упишем Ликовну академију у Требињу, у томе видим своју будућност”, истиче Кујунџић.
4

5

6

7Изложба ће у галерији Музеја бити отворена до 3. јуна 2015 године.

About the Author: