Отварање изложби „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“

Отварање изложби „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“

Изложбе „Руско чудо“ и „Свети заштитници руске земље“, које представљају фото-репродукције експоната и поставки изложених у Московском државном музејском комплексу, отворене су синоћ у галерији Музеја Старе Херцеговине.
Ријеч је о двјема изложбама по први пут представљеним у БиХ, а које путем 75 паноа говоре о богатом духовно-историјском и умјетничком насљеђу Русије, из периода од 12. до 19. вијека.
Изложба „Руско чудо“ говори о дрвеној палати цара Алексеја Михајловича, другог цара из династије Романов (1645-1676), док је поставка „Свети заштитници земље руске“ посвећена иконама којима су се током вијекова молили Руси за заштиту своје отаџбине.
„Двије изложбе су заједно представљене и то није случајно јер обје припадају истом кругу руског духа и културе. Заправо, ми тек можемо да схватимо духовно-историјско биће Русије и њену мисију у свијету ако схватимо њене духовне коријене, а ти коријени су заложени у иконама чије репродукције можете да видите у Музеју“, казао је протојереј-ставрофор проф. др Дарко Ђого.
Отварајући ове изложбе начелник општине Фоча Радисав Машић је казао да оне дају пресјек најзначајнијег руског стваралаштва од 12. до 19. вијека, када су уједно стварана и најзначајнија дјела руског иконописа.
Сњежана Кунарац, директор Музеја Старе Херцеговине изразила је задовољство што посјетиоци имају прилику да погледају репродукције дјела која су за руски народ од непроцјењиве вриједности, како са религијског тако и са културно-историјског аспекта.
Изложбе су стигле у Фочу захваљујући српско-руском пријатељству, а посредством амбасаде Русије у Београду. У Музеју Старе Херцеговине биће отворене посјетиоцима до 15. фебруара, а могу се погледати радним данима од 7-15 часова.


 

About the Author: