Почела истраживања о традицији фочанског краја

Почела истраживања о традицији фочанског краја

Обиласком поставки Музеја Старе Херцеговине данас су сарадници Центра за истраживање и очување народних игара Србије (ЦИОТИС) из Београда започели истраживања о традицији фочанског краја, која ће бити настављена у сарадњи са КУД „Фоча“.1
„Фолклор у правом смислу речи, наш народни живот, то је оно што ми истражујемо. Тим поводом смо у Фочи јер, на жалост, у фолклорној мапи ова област је бело поље о коме ништа званично није забележено нити описано, а у сарадњи са КУД ‘Фоча’ дошло се до потребе да се крене на терен и забележи оно што је могуће овде“, изјавила је Славица Михајловић, сарадник ЦИОТИС-а из Крагујевца. Она је додала да музеји представљају полазно мјесто за њихова истраживања, јер се у тим установама чувају датирани подаци о потребној грађи.
„Сва та грађа која се на теренима сакупи и забележи примењује се у раду са полазницима семинара, а то су углавном руководиоци културно-уметничких друштава. На тај начин се друштва упућују да се заиста баве игром која је постојала, онаквом каква јесте, уз мале евентуалне промене за сцену“, појаснила је Михајловићева.2
Сарадник ЦИОТИС-а из Краљева Дејан Превановић истиче да се грађа коју прикупе на терену сабира на једном мјесту за каснију научну обраду и будућу штампу.
„Наш домаћин у Фочи је КУД ‘Фоча’ које стоји иза свега овога јер прво жели да њихов крај буде истражен и да буде примењен на сцени од њих самих“, нагласио је Превановић, те додаје да им је посјета етнографској и поставци „Фоча у прошлости“ путоказ ка даљим истраживањима.

„Посјета Музеју отвара нам једна врата да погледамо ближе шта је заиста традиција Фоче, а све што смо данас видели је, претпостављам, само део онога што је некада било у употреби и да ћемо кроз ово истраживање склопити оно што јесте фочанско“, поручио је Превановић.


About the Author: