Промоција књиге „Ради ти, дијете, свој посао“

Промоција књиге „Ради ти, дијете, свој посао“

Промоција књиге „Ради ти, дијете, свој посао“ аутора Момира Васиљевића одржана је протеклог викенда у Градском позоришту у Фочи.
Књига говори о Вукашину Мандрапи, рођеном у херцеговачком селу Клепци, који је највећи дио свог земаљског живота провео у Сарајеву, одакле је возом са преко 3.000 заточених Срба и неколико стотина сарајевских Јевреја, на Ђурђевдан, на свој рођендан 1942. године, депортован у логор Јасеновац, гдје је у последњим тренуцима свог живота, прије погубљења, изговорио ријечи „Само ти, дијете, ради свој посао“.
Вукашин је 1998. године канонизован за светитеља, добивши име Свети Новомученик Вукашин Јасеновачки који се слави 29. маја. Синод Српске православне цркве одобрио је писање ове књиге, као и кориштење свих црквених докумената и одлука.
Рукопису је, према ријечима аутора, претходио дуготрајан истраживачки посао, као и читање бројне литературе на тему страдања Срба у 20. вијеку.
„То је књига о нама Србима, а ја сам први од свих аутора у једну књигу сабрао и описао страдање Срба кроз цео 20. век, након истраживачког рада који је трајао две и по године у Херцеговини, Требињу и Сарајеву“, изјавио је Момир Васиљевић.
Овај књижевник и новинар из Сремске Митровице, родом из Фоче, наглашава да књига не позива на било какав реванш, нити негативну емоцију према било коме.
„Ово је књига подсећања и опомена Србима да увек буду опрезни и да се сећају својих мртвих јер ако ишта имају морају прво њима да захвале“, истакао је Васиљевић.
О књизи, која је заправо хроника, документарни роман, житије Светог Вукашина Јасеновачког, а понајвише зборник свједочанстава о страдању српског православног народа, говорио је и протојереј ставрофор Владимир Ступар, нагласивши да последње Вукашинове ријечи „Само ти, дијете, ради свој посао“, а оне нису ништа друго до Христова молитва „Опрости им, Боже, јер не знају шта раде“.
„Та ријеч о људском незнању, о људској заслијепљености, о љуском надахнућу злом, провлачи се од првих страница Библије“, истакао је Ступар.
Промоцију књиге организовали су Музеј Старе Херцеговине и Центар за културу и информисање, а приказан је и инсерт из документарног филма „Пакао НДХ“ , чији је аутор директор Музеја жртава геноцида у Београду Вељко Ђурић.


 

About the Author: