„Eпопеја Великог рата“ у галерији Музеја Старе Херцеговине до 17. априла

Изложба личним предметима, фотографијама и документима, са нагласком на рудничко-таковски крај, подсјећа и опомиње на страшну истину страдања српског војника у Првом свјетском рату. Она обухвата период од проглашења мобилизације на подручју рудничко-таковког краја, најзначајнијих војних операција, повлачења српске војске преко Албаније, до пробоја Солунског фронта и ослобађања Србије.
Александар Марушић, аутор изложбе и директор Музеја Рудничко–таковског краја, истиче да је Велики рат изазвао велике материјалне губитке и људске жртве широм Европе и других континената. То је била увертира за оно што ће услиједити између два рата, велика нестабилност и катастрофа од 1939. до 1945. године. Прва на удару 1914. године била је Краљевина Србија, након ултиматума и објављивања рата.
„За рудничко-таковски крај 1914. година посебно је битна јер је управо у Горњем Милановцу, тада генерал, неколико дана касније и војвода, Живојин Мишић као командант Прве армије организовао српску војску. Од 3. децембра 1914. године у наредне двије недјеље слобођена је читава тадашња Краљевина Србија. Та трансформација српске војске и српског војника из апсолутног расула до једне моралне обнове за три дана, и дан данас се изучава у војним и другим школама. То нас је инспирисало да кроз документе прикажемо читаву причу о Великом рату“, рекао је Марушић.
Други дио изложбе, мимо општих ствари о Великом рату, на основу ексклузивних фотографија добијених од Војске Србије, чији оригинали се чувају у Војном музеју, дочарао је сву страхоту страдања српске војске. Приказан је изглед војника приликом повлачења преко Албаније, њихов долазак на острво смрти Видо, касније њихова реорганизација, успостављање линије Солунског фронта и његово пробијање 1918. године.
„Изложба поред меморијалног има и поучни карактер, да нам укаже да не смијемо да се коцкамо са српском државом, са српским народом, са слободом, јер најбоље од те државе, то су наши преци који су животе давали да би се то прославило и бранило“, нагласио је аутор изложбе.
Сарадња музеја из Фоче и Горњег Милановца датира још од 2012. године.
„Ова изложба је изузетно важна и занимљива. Посјетиоци ће моћи да је погледају до 17. априла у нашој галерији“, рекла је приликом отварања Душанка Станковић, директорица Музеја Старе Херцеговине, и додала да је у плану да у наредном периоду једна од поставки фочанског музеја гостује у Горњем Милановцу.

About the Author: