POZIV UMJETNICIMA ZA UČEŠĆE NA IZLOŽBAMA


POZIV UMJETNICIMA ZA UČEŠĆE NA IZLOŽBAMA

Muzej Stare Hercegovine u Foči poziva umjetnike da se priključe akciji darivanja umjetničkih djela koja će u oktobru mjesecu tekuće godine biti predmet aukcijske izložbe namijenjene obnovi Muzeja. Akcija je pokrenuta na prijedlog slikara Danila Ivanovića porijeklom iz Foče, koji je nakon nedavne posjete našoj ustanovi predložio organizovanje pomenute humanitarne akcije, čiji će učesnici u prostorije Muzeja dostaviti svoje poklon-djelo (slika, crtež, grafika, ikona, fotografija, skulptura i sl.).
Planirano je da se aukcijska izložba održi 20. oktobra sa početkom u 19 časova, a Muzej kao organizator se obavezuje da će na otvaranje izložbe biti uredno pozvani predstavnici Opštine Foča i ljubitelji umjetnina, kao i umjetnici koji su se odazvali našem pozivu što će, nadamo se, biti i svojevrsna promocija izloženih radova i njihovih stvaraoca. Početna cijena slike biće upola manja od procijenjene galerijske vrijednosti. Svi radovi koji ne budu prodati tokom aukcije, biti izloženi na trajnoj prodaji u suvenirnici Muzeja. Učesnici se obavezuju da trajno poklanjaju radove Muzeju, koji zadržava prava dalje prodaje po galerijskoj cijeni.
Prve radove donirao je inicijator pokretanja akcije Danilo Ivanović, koji živi i radi u Oslu u Norveškoj, a njegovim stopama krenuli su i umjetnici Vladimir Milanović, Novica Krunić i dr. Svim umjetnicima koji se odazovu našem pozivu biće izdate potvrde o učešću u akciji, kojima se Muzej obavezuje da će prihod od prikupljenih radova biti iskorišten isključivo u svrhu obnove Muzeja. Visina početne prodajne cijene biće određena prema želji donatora. Prve radove pristigle na adresu Muzeja možete ovdje pogledati.
Svi umjetnici koji se odazovu aukciji će 22. septembra imati priliku da u galeriji Muzeja izlože svoje radove radi njihove prodaje u vlastite svrhe a ta djela će, u slučaju da ne dođe do prodaje, biti vraćena vlasnicima. Izložba će nositi naziv “Mali format: slike, crteži, objekti”, a platna dimenzija 30×20 cm, na kojima će slikati motive iz Foče i okoline, umjetnici mogu preuzeti u prostorijama Muzeja. Ova izložba će prethoditi aukcijskoj izložbi, a organizator obje izložbe biće Muzej. Pozivamo sve umjetnike da nam se pridruže na predstojećim izložbama, gdje će njihova darežljivost i talenat ići ruku pod ruku.
Napominjemo da je naša ustanova osnovana 1956. godine, te da su tek u susret šezdesetogodišnjici njenog postojanja zahvaljujući donatorima urađeni prvi infrastrukturni radovi na zgradi (zamjena krova, obnova fasade i dijela stolarije), te da zbog nedostatka sredstava nismo u mogućnosti da renoviramo unutrašnjost objekta. U prvom planu je obnova izložbenih prostorija u kojima čuvamo brojne eksponate sa područja Foče i Stare Hercegovine, kao obnova rasvjete i mokrih čvorova, zavisno od visine prikupljenih sredstava. Muzej Stare Hercegovine je kao nosilac brojnih kulturnih dešavanja u našem gradu, do sada uvijek izlazio u susret umjetnicima ustupajući im bez naknade prostorije potrebne za izlaganje umjetničkih djela, te aktivno učestvovao u organizovanju i promociji istih. Zato se nadamo da ćemo upravo uz pomoć umjetnika uspjeti da stvorimo bolje uslove za čuvanje naših kulturnih i istorijskih dragocjenosti.

Svi zainteresovani umjetnici mogu nas kontaktirati putem telefona 058/211-135.

S poštovanjem,
Muzej Stare Hercegovine


About the Author: