Глумци Студентске позоришне трупе одиграли премијеру „Ожалошћене породицу“

За Нушићев комад тражила се карта више

Глумци Студентске позоришне трупе из Фоче синоћ су на сцени Градског позоришта Фоча одиграли премијеру представе „Ожалошћена породица“, насталу по тексту Бранислава Нушића, у режији и адаптацији Мирјане Радовић.

Нушићев свевременски комад о групи сродника која ишчекује отварање тестамента привукао је бројне љубитеље позоришне умјетности, а сала је била премала да прими све посјетиоце.

Препознатљиви ликови и реплике, непролазна друштвена тема, сумњиве родбинске везе и суманути покушаји сродника да се домогну насљедства које није њихово изазвали су бројне реакције публике, а једанаесточлани ансамбл награђен је дуготрајним аплаузом.

Главну улогу Агатона Арсића, самопроглашеног вође породице, тумачи Владимир Тешан из Источног Сарајева, студент четврте године стоматологије на Медицинском факултету у Фочи.

„Тумачим лик старог среског начелника, што би се народски рекло намазаног човјека, старог школованог преваранта који је ту дошао само да би покупио насљедство које му чак и не припада. Ова представа јако лако може да се поистовјети са великом већином тадашњих породица и фамилија, мада се ништа толико значајно није промијенило од 1935. године када је први пут изведена“, изјавио је Владимир Тешан.

Додаје да се аматерском глумом бави годину и по , те да се као члан трупе претходно остварио у улози подстанара Петра Маркова Јаковљевића у представи „Балкански шпијун“.

„Некада је тешко наћи времена за пробе, али се тако одморим од учења. Кроз умјетност човјек себи најбоље може одушка да да“, истиче Тешан.

Мирјана Радовић, предсједница Студентске позоришне трупе и студенткиња шесте године Медицинског факултета у Фочи, поред адаптације и режије, у представи тумачи улогу Сарке.

„Сарка је бескрупулозна удовица и жена која не бира средства, воли мушкарце и воли да се коцка; чак је била и швалерка покојника тако да је интересантна појава“, истиче Радовићева.

Ова прича, додаје, свима може да буде подсјетник да будемо добри људи, да се не водимо материјалним побудама већ да се бавимо и духовним животом.

„Треба да изграђујемо себе на неким другим пољима, а не само на пољу материјализма“, каже Радовићева.

Теодора Лопатић из Пала, студенткиња четврте године стоматологије на Медицинском факултету у Фочи, игра улогу Виде, рођаке покојног Мате Тодоровића.

„Вида је бритка на језику и домишљата. Иако је жена, успијева да се избори са мушкарцима. Представу смо спремали два-три мјесеца са кратким паузама и промјенама у глумачком саставу. Мислим да студентима доста значе овакве активности. Иако се сматра да млади не посјећују културна дешавања, свака представа буде посјећена и има велики одзив студената“, наглашава Лопатићева.

Преостале улоге тумаче: Наталија Каностревац, Ђорђе Вуковић, Јована Пурић, Драгана Јовановић, Стефан Стевановић, Никола Весовић и Павле Ђурић. За клавирску пратњу задужена је Ана Елез, а Горан Стојановић за расвјету.

„Ожалошћена породица“ је седма представа Студентске позоришне трупе из Фоче, основане 2018. године.

About the Author: