Испред Музеја откривена биста др Риста Јеремића

Испред Музеја откривена биста др Риста Јеремића

Музеј Старе Херцеговине је 2016. године почео реализацију изложбе посвећену једној од најзначајнијих личности из историје нашег краја. Спомен биста посвећена др Ристу Јеремићу коју су данас открили , аутор Велимир Каравелић и начелник општине Фоча Милан Вукадиновић,  употпуниће цјелину посвећену првом српском академику и хирургу са ових простора.

„У току су активности на проширењу изложбе на којима ради кустос Данко Михајловић. У јуну смо отворили изложбу „Фочански соко“ која је везана за др Јеремића. Соколски покрет је допринио развоју овог краја у многим областима, не само здравствене културе већ и националне свијести“, истакла је директорица Музеја, Душанка Станковић.

Бисту је у камену израдио вајар Велимир Каравелић, добитник бројних награда и признања. Учествовао је на преко 200 групних изложби и има 300 изведених скулптура широм региона. Члан је Удружења ликовних умјетника Србије.

Обраћајући се присутнима рекао је да му је велика част и задовољство што је добио повјерење града, чијом љепотом је  фасциниран као и достојанством људи, које је дефинисао као компромис између медитеранске отмјености и црногорске честитости. „ Захваљујем вам се што сте одобрили овај пројекат, ово је заслужио др Ристо Јеремић“, додао је Каравелић.

Општина Фоча је подржала идеју и обезбиједила новчана средства за израду  бисте, као и за партерно уређење испред зграде музеја.

„На овај начин локална заједница одала је почаст великану, др Ристу Јермеићу. Имамо обавезу да сачувамо успомену на човјека који је оставио дубок траг не само у Фочи, него и у историји српског народа. Био је велики стратег, хирург, родољуб и патриота“, рекао је начелник општине Фоча, Милан Вукадиновић.

Др Ристо Јеремић, рођен је 1869. године у Фочи. Један је од иницијатора и оснивача Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“, а потом предсједник њеног Главног одбора.Медицински факултет завршио је у Грацу и био је први Фочак који је имао високо стручно образовање, а затим и први домаћи хирург у ондашњој БиХ. Аутор је петнаест књига и више од седамдесет научних и стручних радова из различитих  области. Био је директор Државне болнице у Сарајеву,  почасни доктор Београдског универзитета и академик. Преминуо је 1952. године у Мостару.

About the Author: