Отворена изложба „Гаврило Принцип и Млада Босна“

Отворена изложба „Гаврило Принцип и Млада Босна“

У галерији Музеја Старе Херцеговине синоћ је отворена документарна изложба „Гаврило Принцип и Млада Босна“ аутора др Милоша Војиновића, истакнутог историчара са Европског универзитетског института у Фиренци.
„Др Војиновић је своје академско образовање започео на Универзитету у Београду, након чега се усмјерио ка међународним истраживањима, постајући дио Европског универзитетског института у Фиренци. Фокус његовог истраживачког рада је период и догађаји који се доводе у везу са Првим свјетским ратом. Аутор је бројних чланака и публикација које освјетљавају мање познате аспекте српске историје, посебно у контексту Младе Босне и Сарајевског атентата“, рекла је на отварању изложбе директорица Музеја, Душанка Станковић.
Изложба „Гаврило Принцип и Млада Босна“ представља важан сегмент у очувању историјског наслијеђа и подсјећања на догађаје који су у великој мјери обликовали српску историју.
Кроз фотографије и документе изложба нуди јединствен увид у живот и дјеловање Гаврила Принципа и чланова Младе Босне, чији су поступци имали далекосежне посљедице на ток свјетске историје.
Ова изложба представља огроман допринос националном памћењу али и подстицај на
критичко преиспитивање догађаја који су обликовали нашу садашњост.
У Фочи је последње године свог живота провео један од завјереника из Сарајевског атентата, Бранко Загорац. Био је наставник у Грађанској школи која је постојала од 1933. до 1941. године, гдје је држао низ предмета из трговачке струке.
„Бранко Загорац је доста трагична личност, доста је пропатио у аустроуграским казаматима након Првог свјетског рата. Након што су му се у Врбасу утопиле супруга и кћерка, преселио се у Фочу. Скончао је у Јасеновцу на Божић 1942. године. Његова судбина је слична судбини осталих младобосанаца, жртвовали су себе зарад виших идеала. Ови људи живе у причи и историја их и даље памти, што и јесте наша обавеза“, истакао је на отварању изложбе виши кустос – историчар Музеја у Фочи, Данко Михајловић.
Посјетиоци имају прилику да изложбу о Гаврилу Принципу и Младој Босни погледају у нашој галерији до 20. јануара.

About the Author: