Отворена изложба – „Магија А3 формата“

На радост многобројне публике у Фочи, синоћ је у галерији Музеја Старе Херцеговине отворена изложба „Магија А3 формата“. Представљено је 38  дјела 14 аутора из Рогатице, Пала, Источног Сарајева и Фоче, међу којима преовладавају технике:  уље на платну, пастелне технике, цртеж оловком и фломастером, графички дизајн и комбинација графитне оловке и мастила.

Изложбу је отворио Радмил Ковачевић, дугогодишњи наставник ликовне културе у Фочи и један од излагача. Он је изразио задовољство што је изложба разноврсна и оригинална.

– Оно што радује је број младих сликара који иду на пут умјетности, а то је пут неизвјесности који тражи много одрицања и рада, јер сам таленат није довољан ако немамо континуиран рад. Ови млади умјетници пред собом имају тајанствени пут умјетности у који се лако не улази, али ипак може да се дође до њега ако се пуно ради са ентузијазмом и енергијом која долази од искуства у току рада, а то је изазов, авантура која је покретач енергије која покреће сваког умјетника на стварање – истакао је Ковачевић и додао да умјетност мора да се открива, да је њен циљ трагање за љепотом и трагање за вриједностима.  Мали формат може да постигне доста ликовне вриједности, много је захтјеван и на њему се могу постићи суптилни ликовни елементи, који траже доста труда.

Организатор изложбе је Данило Дачо Ивановић, академски сликар, који живи и ради у Норвешкој. Његову идеју заједнички су реализовали Музеј Старе Херцеговине и академски сликар Владимир Милановић. Покровитењи изложбе су Центар за културу и и информисање и Арт Данило.

-Част нам је што смо успјели реализовати ову изложбу и што је учешће у истој  узео оволики број наших стваралаца, како би сви заједно обогатили културну сцену нашег града, а љубитељима умјетности дали могућност да уживају. Фочанско окупљање око А3 формата сања да постане традиционално, а наш задатак биће да учинимо све да се то и оствари – рекла је на отварању изложбе директорица Музеја Старе Херцеговине, Душанка Станковић.

Отварање изложбе употпуниле су ученице четвртог разреда Основне музичке школе у Фочи, Ирина Сорак и Исидора Елез, које су на гитари извеле двије композиције.

Наши суграђани у дјелима: Данијеле Новаковић, Драга Ивановића, Александра Крунића, Милоша Поповића, Милене Ђуковић, Данила Ивановића, Елизабет Хјуз Јовановић,  Драгане Ковач,  Радмила Ковачевића, Радмила Марића,  Владимира Милановића, Иване Мимић, Веселка Његуша и Дијане Томовић, могу уживати до 20. децембра.


About the Author: