Отворена изложба „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“

У галерији Музеја Старе Херцеговине синоћ је отворена изложба „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“, аутора Ане Јелић, кустоса историчара умјетности Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца и Ненада Карамијалковић, архивисте Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца.

Прошло је нешто више од сто година како је Версајским мировним споразумом формално завршен Први светски рат, али је до данас остала мало позната чињеница да је један број српских заробљеника из Првог свјетског рата, по завршетку истог боравио у Холандији и да је њих стотињак преминуло и покопано на холандском државном тлу. Холандија је у Првом свјетском рату била неутрална земља, а о њеној помоћи готово се ништа не зна.

Највећу захвалност што је ова тема угледала свјетлост дана заслужују аутори публикације која прати изложбу: Џон Стинен и брачни  пар Фабијан Вендриг и Тања Вендриг, који су се путем видео линка укључили  и посјетиоцима објаснили како су пронашли споменике у Холандији и како је текло истраживање.

„ Лука у Ротердаму служила је да се војници ту опораве и да се одатле бродовима отпреме у своје домовине. Међутим, избила је епидемија шпанског грипа, и то прво међу британским војницима, али како су војници били изморени и доста слаби и неухрањени, били су подложни болестима, једна од њих била је и пандемија шпанског грипа, која је направила прави масакр међу војницима који су преживјели сву голготу у логорима и дочекали и ослобођење у Холандији, земљи која им је пружила помоћ,али се ето нису изборили са епидемијом шпанског грипа“, истакла је приликом отварања ауторка изложбе Ана Јелић.

Она је додала да се у  Гардерену налази споменик, на њему је исписано 29 имена српских војника који су умрли у Гардерену, 21 војник који је умро у Нијмегену, и 14 војника који су умрли у Есхедену. Овај споменик је поставило посланство Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у априлу 1919. године, а сплетом околности посмртни остаци војника су 1938. године, а опет у договору са Владом Краљевине Југославије после низа перипетија пребачени  у заједничку  гробницу у маузолеј у Јиндриховицама у Чешкој гдје се и данас налазе.

Изложбом су обухваћени правни аспекти и избијање Првог свјетског рата, учешће Србије у Првом свјетском рату, злочини који су вршени над ратним заробљеницима у логорима за ратне заробљенике, рад хуманитарних организација, репатријација преко Холандије, њихова смрт и ексхумација, опис споменика у Гардерену и маузолеј у Јиндриховицама гдје су српски војници нашли своје коначно пребивалиште, као и приче о војницима тј. о породицама и потомцима ових војника.

Изложба и књига која је прати резултат су истраживачког рада у оквиру истоименог пројекта који су финансирали Министарство културе и информисања Србије, Музеј Рудничко-таковског краја, Амбасада Краљевине Холандије у Београду и Удружење потомака ратника 1912-1920. из Пожаревца.

Заинтересовани посјетиоци изложбу „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“ могу погледати у галерији музеја до 28. априла.


About the Author: