Отворена изложба тифлотехничких помагала

Отворена изложба тифлотехничких помагала

У Музеју Старе Херцеговине синоћ је отворена изложба тифлотехничких помагала за слијепа и слабовида лица, која је организована у сарадњи са Међуопштинском организацијом слијепих и слабовидих лица из Фоче и Удружењем слијепих и слабовидих лица из Горажда.

-Ово је једна од првих изложби ове врсте у Републици Српској. Посебно бих се захвалила Музеју на сарадњи. Они су већ урадили аудио водиче и флајере на Брајевом писму и једну поставку о Соколском друштву прилагодили  нама – рекла је на отварању Дара Ђајић, предсједница Међуопштинске организације слијепих и слабовидих лица из Фоче.

Замјеница начелника Општине Фоча, Весна Рашевић је похвалила сарадњу ова два удружења и истакла да им локална власт стоји на располагању и помоћи ће колико буде у њеној моћи како би наши слијепи и слабовиди суграђани имали боље услове живота.

Ово је наставак сарадње са Удружењима слијепих и слабовидих лица  након реализације пројекта „Инклузија у музеју – додир прошлости“. Желимо да знају да на нашу подршку увијек могу рачунати, додала је директорица Музеја, Душанка Станковић.

Тифлотехничка помагала су посебно израђени или прилагођени апарати, који олакшавају слијепим и слабовидим лицима  обављање разних активности у свакодневном животу. Чланови Удружења слијепих и слабовидих лица из Горажда показали су присутним посјетиоцима како се употребљавају поједина помагала, међу којима су: писаћа машина на Брајевом писму, табла и шило за писање, говорни сат, телефон са говорним софтвером, апарат за мјерење притиска и други.

Изложба је привукла велики број посјетилаца, а  сви заинтересовани суграђани моћи ће је  погледати у наредних седам дана.

 


About the Author: