Представа „Синови умиру први“

У оквиру акције „Народно са народом“, коју организује Народно позориште Републике Српске под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, у Градском позоришту Фоча 18. јуна у 20.00 ч биће изведена представа „Синови умиру први“.

Комад рађен по тексту Мате Матишића, у режији Марка Мисираче, постављен је на сцену националног театра Српске 2016. године.

Радња представе одвија се у околини Бањалуке, а Матишићев комад у бањалучкој верзији и даље, како записује драматург Иван Велисављевић, „чува емотивност, хумор и вјешту композицију оригинала, уз настојање да гледаоце приморамо на размишљање о идеолошким темељима и о лудилу економије мржње и смрти, у којој живимо и 20 година након ратова за насљеђе и то у свим државама, покрајинама, ентитетима, кантонима и општинама насталим послије распада Југославије“.

Улоге тумаче: Драгослав Медојевић, Наташа Иванчевић, Александар Стојковић, Миљка Брђанин, Бошко Ђурђевић, Горан Јокић, Љубиша Савановић, Златан Видовић, Светлана Поповић, Ђорђе Марковић, Владимир Ђорђевић, Рок Радиша и Зоран Станишић.

Улаз је слободан, а из позоришне куће од републичког значаја наводе да реализацију пројекта „Народно са народом“ намјеравају наставити као дугорочно развијање позоришног живота у Републици Српској.


About the Author: