Делегација Општине Фоча у посјети Крушевцу

Делегација Општине Фоча у посјети Крушевцу

Делегација Општине Фоча, коју су чинили начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Ћурчић, директор Музеја Старе Херцеговине Бранка Драгичевић и директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић, присуствовала је 19. новембра отварању изложбе под називом „Етнографско наслеђе Косова и Метохије“ у Народном музеју Крушевац.

Otvaranje izlozbe Etnografsko nasleđe iz fundusa Muzeja u Prištini

На изложби је приказана богата етнографска грађа из фундуса музеја у Приштини који спада у установе културе од националног значаја. О раду Музеја у Приштини са акцентом на издавачку дјелатност ове установе говорио је директор Бранко Јокић. На отварању изложбе било је ријечи и о књизи „Грађанска ношња Срба у Призрену у 19. веку“ о којој је говорила аутор др Мирјана Менковић. Поред ове, дискутовало се и о књигама „Етнографско наслеђе Косова и Метохије“ и „Мартовски погром 2004. – 2014.“ о којима су говорили етнолог Мина Дармановић и директор Народног музеја Крушевац Горан Васић.
Изложба је настала сарадњом Етнографског музеја у Београду, Музеја у Приштини и Народног музеја Крушевац.sa prijateljima iz Muzeja Pristine
Поводом посјете Крушевцу, за делегацију Општине Фоча уприличен је састанак у Градској управи са Јасмином Палуровић, замјеником градоначелника, Гораном Васићем, директором Народног музеја Крушевац и Јеленом Вељковић, замјеником директора Културног центра Крушевац, гдје је било ријечи о наставку сарадње. Такође, наша делегација је посјетила бројне знаменитости града Крушевца, између осталог цкрву Лазарицу, манастир Покрова Пресвете Богородице, манастир Свети Роман и Рибарску бању.
Сарадња са Народним музејом из Крушевца успостављена је у мају мјесецу ове године када је у галерији Музеја Старе Херцеговине отворена изложба “Легат Стевана и Станислава Биничког”. Предсједник Удружења Срба из БиХ у Србији Миша Јанић заслужан је за долазак поставке породице Бинички у Фочу, а повод за отварање изложбе било је 100 година од компоновања чувене композције “Марш на Дрину” аутора Станислава Биничког. 

About the Author: