Отварање изложбе „Добојски логор – култура сјећања 1915-2015. године“

Отварање изложбе „Добојски логор-култура сјећања 1915-2015. године“

У галерији Музеја Старе Херцеговине у суботу 21. маја отворена гостујућа изложба Регионалног музеја из Добоја под називом „Добојски логор – култура сјећања 1915-2015. године“.
Поставка је посвећена страдалим Србима које су аустроуграске окупационе власти за вријеме Првог свјетског рата протјерале са огњишта и заточиле у логорашке бараке у Добоју. Први заточеници у логор су пристигли 27. децембра 1915. године, и кроз њега је за непуне двије године прошао 45.791 логораш.

DSC01426
„Највећи дио цивилног становништа које је прошло кроз логор било је са подручја источног дијела Републике Српске, и то са подручја бивших срезова Сарајево, Фоча, Вишеград, Требиње, Гацко и Билећа“, појашњава виши кустос Музеја у Добоју Милка Ћосић. Она је нагласила да тачан број настрадалих никада није установљен, те позвала потомке страдалих да се јаве уколико имају податке који допуњују изложени списак. DSC01429
„То је и наша обавеза према мученицима и због нас самих да се не заборавимо, да извучемо поуку, и да нам се не понављају стално страдања каквих је, нажалост, у прошлом вијеку било и превише“, поручила је Ћосићева.

Начелник Општине Фоча Радисав Машић је отварајући ову изложбу навео податак да је из Фоче у Добојски логор отишло укупно 356 особа, од чега 170 жена, 177 мушкараца и деветоро малољетне дјеце.
„Чим је основан Добојски логор, 27. децембра 1915. године, кренула је колона Срба из Фоче према том логору. Окупљени су људи из Миљевине, Челебића, Закмура и свих мјеста, који су тјерани пјешке до Устипраче гдје је био воз у који су се прикључивали и људи из Чајнича и осталих сусједних општина, одакле су скупа кренили за Добој, гдје је умрло 196 наших суграђана“, наглашава Машић.
Аутори изложбе, поред Музеја у Добоју, су добојско Архијерејско намјесништво СПЦ и директор Архива СПЦ у Београду Радован Пилиповић, као и добојски средњошколци који су на изложбеним паноима ручно исписали позната имена страдалих.  

DSC01433


About the Author: