Отворена изложба икона Атанасија Поповића

Изложба

икона Атанасија Поповића, првог академског сликара из Требиња, отворена је синоћ у галерији Музеја Старе Херцеговине.
Изложено је 18 оригиналних дјела насталих 1907. године, у школи Марка Греговића, која су више од једног вијека била дио иконостаса Саборне цркве у Требињу.
Милица Јеремић из Културног центра Требиње појаснила је посјетиоцима да су изложене иконе, након замјене иконостаса Саборне цркве у Требињу, премјештене у галерију Херцеговачке Грачанице, одакле као гостујућа поставка путују широм БиХ.
„Oвај иконостас се иначе налази на Грачаници у Требињу, тако да ако будете у прилици можете опет погледати ову изложбу“, казала је Јеремићева.
Отварајући изложбу, начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да насликани догађаји и призори из црквеног живота на прави начин представљају дјело нашег великог умјетника.
Поред икона, изложено је и пет копија фотографија иконостаса дубровачке цркве са биографским подацима о Атанасију Поповићу (1885-1948).
Изложба се одржава по благослову владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија, у сарадњи са Културним центром Требиње. Посјетиоцима наше установе биће доступна наредних 15 дана.


About the Author: