ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НЕМАЊИЋИ – РАЂАЊЕ КРАЉЕВИНЕ“

У галерији Музеја отворена је изложба “Немањићи – рађање краљевине” коју чине умјетничка дјела намјенски стварана за истоимену серију, која је рађена у продукцији Радио-телевизије Србије.

Поставка свједочи о настајању српске државе, коју је водила лоза Немањића, на челу са Стефаном Немањом, а изложбу чине умјетничка дјела костимографа Стефана Савковића и сценографа Кирила Спасеског. Поставка представља копију владарских одежди, круна, накита, те различите ратничке средњовјековне опреме.

 „Посебно нам је задовољство што је ова изложба у нашем музеју у години када обиљежавамо 800 година аутокефалности српске православне цркве, то је једна морална вертикала коју су Немањићи усадили у наше национално биће по којој смо још увијек препознатљиви.  Ови простори су  све до 1373. били у саставу Немањићке државе. У златно доба Немањића почело је да се развија и наше насеље Фоча, које је у средњем вијеку носило назив Хотча и из тих Немањићких времена потичу први спомени нашег мјеста, које је у средњем вијеку било једно  отворено трговачко мјесто на битном дубровачком путу. Немањићка средњовијековна српска држава поред своје политичке, духовне имала је и велику економску моћ , прије свега то се огледало у рударству и трговини. Захваљујући тој трговини и наши крајеви су се развијали и у Дубровачком архиву има доста записа на основу којих црпимо податке о нашем мјесту“, истакао је  на отварању изложбе кустос Данко Михајловић.

Серијал “Немањићи – рађање краљевине” у изложбу је преточио, Петар Ђиновић, директор Галерије Радио-телевизије Србије.

„Припремајући се за ову изложбу интересовао сам се какво је време тада било, како су људи живјели и схватио сам да је и тада  било велике муке, можда веће него данас. Али   сам видео да је основа тог друштва била породица, морална породица. Морал је био примаран у свему и  због тог морала који је био основна супстанца, одређивале су се и друге ствари,  човјек и породица били су здрави. Онда је напредовало и  друштво и Бог има је дао изобиље богатства које су они користили,  развијали се и ширили“, рекао је Ђиновић и додао да је циљ изложбе  да се младим људима заголица машта и да почну да читају и да се баве овим периодом, зато што ће ту наћи јако пуно добрих моралних примјера.

Аутентичност изложбе огледа се и у томе што посјетиоци могу ступити у физички контакт са њом, односно испробати неки од изложених експоната. Сви заинтересовани суграђани изложбу могу погледати до краја новембра, сваким радним  даном од 7-15 часова.


 

About the Author: