Отворена изложба „Развој школства у Фочи“

Отворена изложба „Развој школства у Фочи“

Бројни љубитељи завичаја и његове историје окупили су се синоћ у Музеју Старе Херцеговине, гдје је отворена изложба на тему „Развој школства у Фочи“.
Изложбу су припремили полазници историјске секције Средњошколског центра Фоча на челу са професорком историје Рајком Голијанин, те путем изложених паноа показали како је текао развој образовних установа у нашој општини.
„Ово је заиста прелијепо, не може љепше ни боље да се види. Могу да честитам ученицима на оваквој изложби јер ово није једноставно припремити“, казао је посјетиоц Раде Буха. Додаје да je његово школовање почело 1945. године, те да је пензионисан прије више од двије деценије.
„У моје вријеме није се могло сањати о оваквој изложби, јер нисмо имали ни оловке, ни папира, ни свеске, а камоли фотоапарате. Једноставно, нисмо били мајстори за овакве изложбе“, нагласио је Буха.
Полазница историјске секције СШЦ Фоча Соња Гаговић казала је да је изложбена тема јако опширна јер је описмењавање и оснивање образовних установа у Фочи почело доста рано, а значајније од Светог Саве.
„Значајни подаци о школству у Фочи потичу од времена турске владине, аустроугарске, затим између два рата, а у каснијем периоду има више података“, истакла је Гаговићева. Она је додала да су чланови историјске секције, уз помоћ текста и слике, покушали да што вјеродостојније прикажу како се наше школство развијало, почев од прве српске школе у 19. вијеку, па до данашњих основних и средњих школа, као и факултета који егзистирају у Фочи. Она је додала да је секција на добровољној основи, те да им је рад на изложби био у склопу ваннаставних активности.
Директорица Музеја Бранка Драгичевић је приликом отварања изложбе изразила захвалност историјској секцији на учешћу у Данима Музеја у Фочи, уз поруку да ће изложба бити отворена и вечерас на „Ноћ музеја“.
„Изложба је јако добро урађена. Надам се да ће је у скорије вријеме урадити на мало квалитетнијем папиру како би остала трајно у Средњошколском центру јер заиста то заслужује. Види се да је уложено доста труда и рада, ученици су стварно били инспирисани“, оцијенила је Драгичевића.

13256235_1770792266483245_1742526487141613059_n

About the Author: