Отворена изложба фотографија Ристе Марјановића

 

DSC03454

Изложба фотографија „Немојте нас заборавити“, чији је аутор први ратни фоторепортер Врховне команде српске војске Риста Марјановић (1885-1969), отворена је синоћ у галерији Музеја Старе Херцеговине.

Кустос-историчар Народног Музеја у Шапцу и коаутор изложбе Бранислав Станковић каже да је поставка отворена у октобру мјесецу прошле године у галерији Српске академије наука и умјетности у Београду, након чега је гостовала у Источном Сарајеву, Требињу и Вишеграду, а повод је обиљежавање стогодишњице Великог рата.

„Наша идеја је била да овом изложбом дамо омаж и захвалност свим добровољцима који су дошли да помогну Србији и српском народу у Великом рату, а велики број добровољаца дошао је управо из ових крајева, такорећи да нема места у Републици Српској која нема улицу Солунских добровољаца“, нагласио је Станковић. Он објашњава да је Ристо Марјановић од избијања Првог свјетског рата фотоапаратом биљежио страдање Шапца и Мачве, Цера, Колубаре и Гучева, да би послије преласка преко Албаније, по наређењу шефа ратног пресбироа Слободана Јовановића, отишао у Француску гдје су управо ове фотографије представљене на Савезничкој изложби у павиљону Марсан музеја Лувр.

„Фотографије су следеће године изложене у Лондону и Њујорку да би се Марјановић на крају поново вратио на Солунски фронт и забиљежио завршну борбу на Солунском фронту и побједнички улазак у Београд и Нови Сад. Та епопеја српске војске и српског народа може се управо на овој изложби видети као једна ратна сликовница“, наводи Станковић.

Бранка Драгичевић, директор Музеја Старе Херцеговине, каже да је у галерији Музеја може видјети укупно 59 фотографија. „Драго ми је што имамо прилику да покажемо ову поставку нашим суграђанима јер нас са њом повезују бројни добровољаци са нашег подручја који су учествовали на Солунском фронту као и велики број српских жртава из тог периода. Иначе, ово је од почетка  године трећа изложба музеја из Србије“, нагласила је Драгичевићева.

Начелник општине Фоча Радисав Машић казао је да овом изложбом Фоча доказује да свака културна манифестација у нашем граду има бројну заинтересовану публику. Он је отварајући изложбу нагласио да су изложене фотографије говоре о томе како је српски народ успио да очува свој живаљ у суровим и тешким временима.

Директор Народног Музеја Шабац Марко Бингулац рекао је да изложба путује кроз цијелу Републику Српску, а циљ је да се кроз културу остваре што ближе везе јер овај дио историје припада цијелом српском народу. „Наша установа и Фоча су домаћини једне представе страдања српског народа а из тог страдања посебно желим да истакнем српску победу на крају јер као и увек српска војска и српски народ уз све муке увек сигурно излази као победник“, изјавио је Бингулац.

Међу бројним посјетиоцима био је и Слободан Владичић који је нагласио да тема Великог рата као и његова стогодишњица мора импресионирати сваког посјетиоца. „Ово је баш посебан доживљај, и захвалио бих нашем музеју као и музеју из Шапца који су изорганизовали све ово“, истакао је Владичић.

Изложба „Немојете нас заборавити“ плод је сарадње Народног Музеја из Шапца, Музеја града Новог Сада и Војног музеја у Београду, а у галерији Музеја Старе Херцеговине биће отворена до 31. јула.

DSC03456

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03473

About the Author: