Први пут у Фочи обиљежена “Ноћ музеја”

 

Концертом Основне музичке школе из Фоче и видео презентацијом музејских поставки и промотивног рекламног материјала синоћ је Музеј Старе Херцеговине први пут обиљежио „Ноћ музеја“. Ова традиционална европска манифестација у исто вријеме, 16. маја, обиљежена је у више од 2.000 музеја широм Европе.

DSC01948

Бранка Драгичевић, директорица Музеја Старе Херцеговине каже да је „Ноћ музеја“ прилика да се грађани повежу са културом и умјетношћу, али и да не забораве да су им врата музеја отворена сваки дан.

„До сада смо практиковали да за Међународни дан музеја, 18. мај, отворимо неку изложбу, гостујућу или нашу, а ове године смо се по први пут придружили европској породици која обиљежава’ Ноћ музеја’“, каже Драгичевићева. Додаје да је програм обиљежавања DSC01855почео у 18 часова те да је завршен пола сата иза поноћи, до када су сви посјетиоци могли да погледају све сталне поставке Музеја као и гостујућу изложбу Народног музеја из Крушевца „Легат Стевана и Станислава Биничког“.

„За ову прилику урадили смо и промотивни материјал-брошуру Музеја, а посјетиоци су могли да виде и видео презентацију нашег Музеја као и кратке филмове који су пратили изложбе рађене у протеклом периоду. Након тога уприличили смо дружење за млађу популацију уз коктел и пригодну музику“, истиче Драгичевићева.

Данијела Мијовић, наставник у Основној музичкој школи каже да су допринос обиљежавању „Ноћи музеја“ дали ученици који су остварили запажене резултате на такмичењима у БиХ и Србији.

„То су петоро клавијатуриста, квинтет хармоника и четворо гитариста. Ђаци су се представили у правом свјетлу и оправдали су своје умијеће. То је први концерт Основне музичке школе на отвореном што је нама посебно драго и показало се да је било успјешно,јер су ђаци били опуштени а атмосфера дивна“, нагласила је Мијовићева.

Замјеник начелника општине Фоча Раденка Срндовић истиче да је „Ноћ музеја“ уприличена у оквиру традиционалних Мајских дана културе.

„Ја сам одушевљена како је вечерас установа Музеја припремила овај културни програм, имајући у виду да су уљепшали Мајске дане културе имам само ријечи хвале. Ученици Музичке школе су нас све одушевили,и ја само желим да кажем да требамо више прилика да уживамо поготово што се ради о ученицима из Фоче и што је ово први пут да овакву манифестацију и наш Музеј уобичава да слави, те се надам да ће и у будућности бити доста оваквих програма“, поручила је Срндовићева.

У „Ноћи музеја“ нашу установу посјетило је скоро двије стотине посјетилаца, углавном омладине.

 

DSC01954

DSC01964

DSC02127

DSC02017

DSC02080

About the Author: