ПРОМОЦИЈА ПОШТАНСКЕ МАРКЕ СА ЛИКОМ ДР РИСТА ЈЕРЕМИЋА

 

ПРОМОЦИЈА ПОШТАНСКЕ МАРКЕ СА ЛИКОМ ДР РИСТА ЈЕРЕМИЋА

Поштанска марка са ликом др Риста Јеремића, промовисана је у галерији Музеја Старе Херцеговине у Фочи, поводом 150 година од рођења првог домаћег хирурга у БиХ.

Др Ристо Јеремић рођен је у Фочи 18. маја 1869. године. У родном мјесту завршио је Српску основну школу. Гимназију је учио у Сарајеву и Дубровнику, а  Медицински факултет у Бечу и Грацу, гдје је и дипломирао 1897. године. Потиче из српске грађанске елите, која је водила борбу са аустроугарским властима, вршила културну, просвјетну и економску еманципацију српског народа.

„Др Ристо Јеремић је био почасни доктор Београдског универзитета, члан Српског лекарског друштва, члан Научног друштва БиХ, претече Академије наука и умјетности. Био је велики хуманиста и борац за српску националну идеју. Љекар добровољац у санитетској служби српске војске током балканских ратова. Након сарајевског атентата, на ткз. велеиздајничком процесу бива осуђен, а у аустоуграским казаматима провео је непуне три године. Помиловао га је принц Карл на притисак свјетске јавности. И након тога наставио је да шири прогресивне идеје“, истакао је на промоцији, кустос  Данко Михајловић, покушавајући да у кратким цртама опише живот овог великана наше историје.

„Др Ристо Јеремић је први Фочак који се нашао на поштанској марки. Поред тога што је био носилац прогреса у области хирургије, он је био високообразована личност. Објавио је петнаест научних књига и више од седамдесет научних радова. Поред медицине и хирургије, бавио се антропологијом, историјом, статистиком. Он је први академик из Фоче, оснивач Соколског друштва, Антиалкохоличарског друштва и  СКПД „Просвјета“. Све ово говори о каквој личности се ради“, рекао је на промоцији начелник општине Фоча, Радисав Машић и додао да је за Општину Фоча ово велики догаћај и велико признање, као и за породицу  Јеремић и све оне који су везани за име и дјело др Риста Јеремића.

Поштанску  марку са ликом др Риста Јеремића Поште Српске штампале су  у тиражу од 15 000 примјерака.

„На овај начин обновили смо сјећање на једну изузетну личност која је обиљежила историју српског народа. Ова маркица је добар амбасадор Републике Српске и надамо се да ће стићи на све континенте. Као Фочаку ми је драго да је промоција организована у Фочи, мјесту гдје се др Ристо Јеремић родио, завршио основну школу, проводио студентске распусте и гдје је оставио огроман  траг“, рекао је директор РЈ Пошта Српске у Фочи, Светислав Ковачевић.

Др Ристо Јеремић преминуо је у Мостару 16. септембра 1952. године, гдје је и сахрањен. Изложбу посвећену првом домаћем хирургу у БиХ, Музеј Старе Херцеговине је представио посјетиоцима у мају 2016. године и од тада чини дио сталних музејских поставки.

 

 

 


About the Author: