Oтворена изложба о Пребиловцима

Oтворена изложба о Пребиловцима

У Музеју Старе Херцеговине у петак вече (10. јуна) отворена је изложба „Пребиловци“, аутора Предрага Лоза и Драгослава Илића.

Изложба свједочи о злочинима над Србима у Независној Држави Хрватској 1941. године, када је у истоименом селу у Херцеговини страдало 850 од укупно 1.000 Пребиловчана. Према истраживању јапанског листа „Асахи шимбун“, Пребиловци представљају најстрадалније село у Другом свјетском рату у Европи.

1

Као што је случај и са осталим масовним стратиштима на подручју некадашње НДХ, ни о Пребиловцима се није говорило деценијама. Послије Другог свјетског рата, јаме су углавном забетониране, због одлуке комуниста да се не истражују и не ископавају, а сахране нису дозвољене због политичких разлога. Изложба је припремљена 73 године након страдања житеља села, а 22 године након што је минирана њихова костурница.2

Изожба је у функцији објелодањивања истине о страдању и обнови Пребиловаца, а поред сталне поставке у Пребиловцима, изложба је до сада приказана у Новом Саду, Београду, Бањалуци, Лондону…

Носиоци пројекта су УГ Јадовно 1941. и Културни центар Нови Сад, а изложба ће у галерији Музеја бити отворена до 30. јуна. Позивамо суграђане да посјете ову изложбу од националног значаја која приказује велики број фотографија и докумената о злочинима у Пребиловцима.


 


About the Author: