Аплауз за маестрално извођење драмске представе „У агонији“

Глумци Радован Вујовић, Марија Вицковић и Вучић Перовић одиграли су протеклог викенда представу „У агонији“ београдске продукције „Бео арт 2015“, по истоименој драми Мирослава Крлеже, у режији и адаптацији Ане Ђорђевић.
Публику није оставила равнодушном драмска представа о трагичној јунакињи коју води жеља да себи скроји бољи живот. Пажљиво су праћени маестрални распони емоција и интелектуалне расправе глумаца, као и говор наратора и полицијског инспектора који описује радњу и расположење ликова. Сјајно извођење комада о сложеним људским судбинама и друштвеним нормама, чија радња поприма стил трилера и завршава испаљеним хицима, награђено је бурним и дуготрајним аплаузом.
Глумац Радован Вујовић изразио је задовољство због учешћа у извођењу једне од најбољих Крлежиних драма, те скромно говорио о награди за најбољег младог глумца за улогу Ивана Крижовца.
„Заиста је велико задовољство играти овако добар и занимљив текст. За глумца је увек велика радост када има овакав материјал за рад. Увек је лепо када вас награде за рад и када неко препозна квалитет у нечему што радите. Ми смо темељно радили на овој представи, а један од захтева је и Крлежин језик. Значи, нисмо могли да говоримо српским језиком и акцентом него и ту је био двомесечни рад са лекторком Дијаном Маројевић, која нам је јако пуно помогла. Кад уложите труд и рад, и када то постигне резултате и награде, наравно да сте задовољни. Мислим, награда сама по себи не значи нешто пуно, нити награде увек дођу људима који их заслужују, тако да је лепо добити их, али не могу рећи да је то од пресудног значаја“, истиче Вујовић.
Додаје да је представа извођена широм региона; играна је и у студију Југословенског драмског позоришта, а лик наратора и полицијског инспектора у оригиналној постави тумачио је Бранко Цвејић.
„Улогу коју игра Вучић Перовић пре њега је играо Бранко Цвејић, који је летос преминуо. Онда смо једно време паузирали. Ако већ бирамо да радимо нешто условно речено у приватној продукцији, нешто што је ван позоришта и институције, амбиције су биле да се бавимо добром литературом и текстом, да донесемо садржај који едукује и образује публику, а који је данас у другом плану“, појашњава Вујовић.
Лауру Лебах тумачи глумица Марија Вицовић, која о свом лику каже да представља прототип свих оних заборављних вриједности, те да иза себе има скоро 80 играња Крлежиног лика.
„Лаура има јаку моралну вертикалу, али се просто не сналази у свету какав изгледа данас – не сналази се у свету њеног мужа, који се не појављује, о коме само говоримо; не сналази се ни у свету њене љубави, адвоката Крижовеца. Она је прототип моралног, чистог, и нечег што није склоно поткупљивању“, наглашава Вицковићева.
Позната глумица открива да је управо завршила снимање 25 нових епизода породичне хумористичке серије „Радио Милева, коју ће публика путем малих екрана гледати на јесен.
Представа „У агонији“ изведена је у оквиру манифестације „Ноћ музеја“. Мајски репертоар биће настављен крајем мјесеца репризним извођењем „Ожалошћене породице“ локалне Студентске позоришне трупе.

About the Author: