Изложба “Змијањски вез“

Изложба “Змијањски вез“

У галерији Музеја у уторак, 8. септембра, биће отворена изложба “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” Музеја Републике Српске.
Најзначајнији пројекат Музеја Републике Српске је номинација Змијањског веза 2013. године на УНЕСКО-ву Репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа човјечаства и његов упис на исту листу 2014. године.
Да би се промоција и презентација Змијањског веза урадила на највишем нивоу Етнолошко одјељење Музеја је 2015. године припремило и јавности презентовало изложбу “Змијањски вез – свјетско нематријално насљеђе”. На изложби су представљени носиоци Змијањског веза у 21. вијеку.
Изложба је мултимедијалног и интерактивног карактера са радионицама Змијањског веза.
Ова изложба је реализована под покровитељством предсједника Народне Скупштине Републике Српске, Недељка Чубриловића. Поред Народне Скупштине изложба је приказана у Етнографском музеју у Београду, Музеју Источне Босне у Тузли, Музеју Града Зенице у Зеници, Музеју Хлеба у Санкт Петербургу, Музејском комплексу Коломенскоје у Москви, Музеју Војводине у Новом Саду и у Етнографском музеју у Софији.
Отварање изложбе је у 19 часова, а наши суграђани ће је моћи погледати до краја мјесеца.

About the Author: