Мати Ана Аџић : духовно чедо владике Николаја Велимировића

Изложба ,,Мати Ана Аџић (1900-1975): духовно чедо владике Николаја Велимировића“ коју је приредио Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Јустина, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије биће отворена у уторак, 13. септембра, у  Музеју Старе Херцеговине у Фочи.

Изложбом чији су аутори Мирјана Мокровчак Глишовић виши библиотекар и Весна Ћурчић виши музејски едукатор је представљен цјелокупан живот Надежде Аџић, потоње игуманије Ане (игуманија Манастира Враћевшница од  1949 до 1975.).  Она је била кћерка Сретена Аџића, једног од најпознатијих српских педагога, оснивача Мушке учитељске школе у Јагодини. Својим дјелом, као управница дјечијих хранилишта које је оснивао владика Николај Велимировић у Београду, Битољу, Трстенику…, као игуманија Манастира Враћевшнице, учешћем у руско-српском кружоку, добротворним радом, али и савјетима које је свакодневно дијелила и записивала, игуманија Ана је оставила неизбрисив траг како у мирјанском животу, тако и у женском  монаштву. Читав живот је посветила напуштеној деци и манастиру. Остала је упамћена као добра српска мајка, скромна и племенита духовна сљедбеница владике Николаја и једна од најобразованијих српских игуманија.

Изложба ће бити отворена у уторак у  18 часова, у галерији музеја. На отварању ће говорити ректор Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи,  Љубомир Пријовић, једна од ауторки изложбе, Весна Ћурчић  и директорица  Музеја Старе Херцеговине, Душанка Станковић . Сви заинтересовани посјетиоци  изложбу ће моћи погледати у наредних мјесец дана.


About the Author: