Отворена изложба Атанасија Поповића, првог херцеговачког академског сликара

Отворена изложба Атанасија Поповића, првог херцеговачког академског сликара

У петак је у галерији Музеја отворена изложба под називом „Атанасије Поповић – сликар бесмртног имена“.

На отварању су говориле директорица Музеја Херцеговине из Требиња, Ивана Грујић, и директорица музеја Старе Херцеговине из Фоче, Душанка Станковић.

-Атанасије Поповић је веома интересантна личност. Као син богатог трговца од малих ногу је показао изразит таленат за цртање. Прве кораке у сликарству направио је са Марком Греговићем у изради икона, које су красиле требињски Саборни храм на иконостасу. То му је помогло да добије стипендију Српског просвјетног друштва за студије у Бечу. Атанасије Поповић је примјер обичног човјека који је оставио велики траг у сликарству, – рекла је Грујићева.

Као веома плодан сликар, Поповић је током своје сликарске каријере приредио значајан број самосталних и колективних изложби у Југославији и иностранству. Већи дио свог живота провео је у Дубровнику.

-Захваљујући колегама из Требиња наши суграђани ће имати прилику да погледају дио Меморијалне галерије Атанасија Поповића из Музеја Херцеговине у Требињу, чији је највећи број дијела дар Атанасијевог брата Уроша Поповића, који је овим богатим и вриједним поклоном желио да допринесе културном и умјетничком развоју Требиња и Херцеговине, – истакла је Душанка Станковић.

Читаво Поповићево сликарство обиљежено је доминацијом академског реализма. Изложбу је припремила Тамара Рајковић, историчар умјетности Музеја Херцеговине у Требињу. На изложби преовладавају портрети, ведуте и мртве природе.

Отварање изложбе употпунио је Јанко Милетић, ученик Основне музичке школе из Фоче, који је на гитари извео композицију „Астуријас“ Исака Албениза.

Изложба је отворена до 28. јуна.


About the Author: