Промоција књиге „Босанска голгота“

У галерији Музеја „Стара Херцеговина“, у четвртак 7. септембра, у 19 часова биће представљена књига „Босанска голгота“ аутора Бојана Димитријевића и Немање Девића.

Књига Босанска голгота, Слом снага ЈВуО у Босни 1945. године, плод је дужег истраживања двојице историчара из београдског Института за савремену историју. Ова студија даје опширан преглед судбине снага ЈВуО из Србије и Црне Горе послије уласка партизанских снага у те двије покрајине, као и уласка снага Совјетске армије на подручје Србије у јесен 1944. године.

Под притиском партизанских и совјетских снага, јединице ЈВуО и Србије повукле су се током касне јесени те године на подручје Босне, у нестварном очекивању искрцавања савезника.

Убрзо, њима су се прикључиле и снаге ЈВуО из Црне Горе које су пратиле хиљаде цивилних избјеглица бјежећи пред партизанском револуционароном правдом. Послије низа искушења и безизланих ситуација на подручју Босне обје групације ЈВуО су страдале: Црногорска, дијелом у Лијевче пољу, а дијелом у Словенији послије предаје Британцима код Блајбурга, а Српска у врлетима Зеленгоре.
Партизани су извршили масовну ликвидацију остатака обје групе и то послије формалног завршетка Другог свјетског рата у другој половини маја 1945. године, тако смјештајући те масовне злочине у епилог вишеструког грађанског рата у окупираној Краљевини Југославији 1941-1945.

Књига доноси нова истраживања злочина на ширем подручју источне Босне, илустрована је са више од 200 фотографија, од којих се многе по први пут објављују у јавности.

О књизи ће говорити, др Немања Девић. Позивамо заинтересоване суграђане да присуствују промоцији.

About the Author: